ZORGVERZEKERING - 14.02.2006

Niet méér bijdragen dan nodig is ...

Vanaf 1 januari 2006 betaalt u, zoals u weet ,een bijdrage Zorgverzekeringswet. Voorheen betaalde u echter vaak al een bijdrage voor uw werknemer. Betaalt u dan nu niet te veel? Lees hier hoe u daar slim mee omgaat.

Zorgverzekeringswet. In 2005 moest u volgens de wet enkel een werkgeversbijdrage (hierna bijdrage genoemd) verstrekken aan ziekenfondsverzekerden. Voor particulier verzekerden betaalde u alleen een bijdrage als dit bijv. in de cao uitdrukkelijk was afgesproken.

Op basis van de nieuwe Zorgwet moet u iedere werknemer vanaf 2006 een werkgeversbijdrage in de inkomensafhankelijke premie voor de zorgverzekering betalen. De hoogte van deze bijdrage is voor uw werknemers 6,5% van maximaal € 30.015,- . Maar betaal ook niet te veel!

Bepaal eerst hoe het in 2005 was

In 2005 betaalde u géén bijdrage? Als u in 2005 geen bijdrage betaalde voor de ziektekostenverzekering van uw particulier verzekerde werknemer, moet u dat met ingang van 2006 wel. Houd dus rekening met extra kosten in verband met de verplichte werkgeversbijdrage voor deze groep.

In 2005 betaalde u wel een bijdrage? Als u een bijdrage betaalde, zijn er drie situaties denkbaar.a. Aanspraak vervalt.De aanspraak op de werkgeversbijdrage van uw werknemer is uitdrukkelijk vervallen door aanpassing van de cao. U bent uitsluitend verplicht de 6,5% bijdrage te betalen. Aanvullingen mogen, maar hoeven niet.

b. Aanspraak blijft. Het recht op de extra bijdrage vloeit voort uit de arbeidsvoorwaarden (arbeidscontract). Ga dan na of u in onderling overleg met uw werknemer de arbeidsvoorwaarden kunt aanpassen en het recht op de extra bijdrage voor ziektekostenverzekeringen uit de arbeidsovereenkomst kunt schrappen. Tip. Pas uw voorraad arbeidscontracten aan zodat toekomstige nieuwe werknemers helemaal geen recht meer hebben op een bijdrage van meer dan 6,5%.

c. Aanspraak plus extra.Dan is er ook de situatie dat er nog steeds een recht op een extra bijdrage bestaat. Bijvoorbeeld omdat de cao-bepaling nog bestaat of dat u de arbeidsovereenkomst niet heeft gewijzigd. In dit geval is het ingewikkelder; naast de verplichting tot het doen van de wettelijke bijdrage bestaat de verplichting tot het doen van een bijdrage in de kosten van de particuliere verzekering immers nog steeds.

Let op. Door de wetswijziging vervalt de verplichting om bij te dragen in de premie van de particuliere zorgverzekering dus niet zomaar! Als de arbeidsvoorwaarden niet worden gewijzigd, blijft het recht op aanvullingen dus gewoon bestaan! Dit is uitdrukkelijk in de wet geregeld. U betaalt dan als het ware dubbel.

Gebruik dan de salderingsregeling

Voorkom dubbele betaling door de zogenaamde ‘salderingsregeling’ te gebruiken. Tip. Verreken zo de (eerder afgesproken) tegemoetkoming voor de particuliere ziektekostenverzekering met de verplichte wettelijke bijdrage van 2006.

Let op. Dit mag alleen als die vergoeding voor de particuliere ziektekostenverzekering betrekking heeft op het standaardpakket. Kunt u niet achterhalen welk gedeelte van de premie particuliere ziektekostenverzekering betrekking heeft op het standaardpakket? Dan mag u daarvoor in de plaats ook de rekenpremie aftrekken van de bijdrage van 6,5%.

Voor zover uw bijdrage voor particuliere ziektekostenverzekeringen betrekking had op méér dan de standaardpolis, blijft uw werknemer het recht op een extra bijdrage houden.

Tijdelijke regeling! De salderingsregeling geldt alleen voor oude afspraken.

Droeg u vorig jaar bij in de kosten van de particuliere verzekering? Schrap dit dan uit uw standaardarbeidscontracten. Zo hebben nieuwe werknemers geen recht op méér dan de wettelijke verplichte 6,5%.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01