GOED OM TE WETEN - 28.02.2006

Nieuwe inzichten over RSI?

Klagen uw werknemers wel eens over pijn aan hun nek, schouders, armen, polsen en/of handen? Veel werknemers schijnen hier namelijk in meer of mindere mate last van te hebben. Dit soort verschijnselen wordt vaak onder de noemer ‘RSI’ geschaard.

Door verkeerd bewegen … Bij RSI denken de meeste mensen meteen aan klachten als gevolg van langdurig typen, veel dezelfde bewegingen en door een slechte werkhouding. Maar nu blijkt dat dat slechts een deel van de oorzaken is.

Maar ook door psychosociale belasting. Een onderzoekster van TNO heeft onlangs een proefschrift geschreven over de factoren die leiden tot het ontstaan van deze klachten. Wat blijkt uit haar onderzoek? Naast de bekende ‘fysieke’ factoren blijkt dat ook de ‘psychosociale belasting’ een grote rol speelt. Hoge werkdruk en weinig steun van collega’s kunnen dus ook RSI-klachten veroorzaken. Bovendien zijn werknemers die juist extreem betrokken zijn bij het werk, werknemers die weinig pauzes nemen en werknemers die hoge eisen stellen aan zichzelf het meest vatbaar voor RSI-klachten.

Bij het tegengaan van RSI-klachten mag u zich dus niet uitsluitend focussen op de werkplek en de werkhouding.

Uit het onderzoek blijkt ook dat genoeg bewegen en sporten RSI-klachten juist tegengaan.

Uit onderzoek is gebleken dat RSI niet alleen maar door fysieke belasting wordt veroorzaakt. Ook ‘mentale belasting’ zoals een hoge werkdruk en weinig pauzes nemen, leidt tot RSI.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01