FISCOTIP - 29.06.2006

Alternatieve route voor de auto?

Menig ondernemer met een B.V. staat bij de aanschaf van een nieuwe auto voor de keuze: laat ik de auto op de zaak zetten, of schaf ik deze in privé aan? Soms kan een tussentijdse overstap handig zijn, zoals uit deze fiscotip blijkt.

Rijdt u veel zakelijke kilometers (en relatief weinig privé), dan valt de keuze meestal op aanschaf van de auto in privé. Dat bespaart namelijk de bijtelling die bij weinig privékilometers erg duur uitvalt. Omgekeerd, bij veel privékilometers wordt vaak voor aanschaf door de zaak gekozen.

Dit is echter zeker geen vuistregel en is ook sterk afhankelijk van de aanschafwaarde, geschatte onderhoudskosten, verzekeringen, etc.

Eerst op de zaak

Afschrijven. Als u de auto door de B.V. laat aanschaffen, kan op de auto ten laste van het resultaat worden afgeschreven. In dat geval kan in zo’n 4 à 5 jaar de gehele aanschaf (rekening houdende met een kleine restwaarde) in mindering worden gebracht op het resultaat.

Vooraftrek btw. Als uw B.V. btw-belaste prestaties verricht, kan ook alle btw op de aanschaf en het onderhoud worden verrekend. Op het eind van het jaar moet er dan wel een kleine btw-correctie vanwege het privégebruik worden doorgevoerd.

Later in privé overnemen

Na verloop van een aantal jaar zal de auto dus fiscaal zijn afgeschreven, op wellicht een kleine restwaarde na. Dat is dan vaak een uitstekend moment om de auto naar privé te halen.

Tip. Groot voordeel daarvan is dat u direct van die ellendige privébijtelling verlost bent. Want ook al is de economische waarde van de auto laag, toch moet u blijven bijtellen over de oorspronkelijke hoge cataloguswaarde. Bovendien is een latere boekwinst bij inruil van die auto onbelast.

Taxatierapport. U kunt de auto niet zomaar tegen de boekwaarde in privé overnemen. Vraag uw garagehouder om een taxatierapport.

Mits redelijk getaxeerd en goed onderbouwd, zal ook de Belastingdienst niet moeilijk doen als u voor die lage waarde de auto in privé overneemt.

Let op. Laat wel het kentekenbewijs op het postkantoor op uw naam zetten.

Herinvesteringsreserve. De B.V. moet over de boekwinst op de auto fiscaal afrekenen, maar u kunt er ook voor kiezen om die boekwinst onder te brengen in een herinvesteringsreserve. U kunt de fiscale afrekening op die manier nog ruim drie jaar vooruitschuiven, maar u mag bijvoorbeeld ook de herinvesteringsreserve in mindering brengen op de aanschafwaarde van andere bedrijfsmiddelen. Die boekwinst zal u dan ook de kop niet kosten.

Declareren zakelijke ritten

U kunt de zakelijke kilometers tegen 0,19 per kilometer bij uw B.V. declareren. Deze autokostenvergoeding is aftrekbaar in de B.V. en in privé onbelast. Houd wel een goede administratie van die zakelijke kilometers bij.

Onderhoud en btw. En dan moet ik voortaan zeker ook alle onderhoud voor mijn rekening ne­men? Ja, dat is de keerzijde van de medaille. Maar we hebben wel een lichtpuntje: de btw op dat onderhoud, etc., kunt u nog steeds verrekenen indien u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) samen met uw B.V. in een fiscale eenheid voor de btw zit.

En zelfs als u geen fiscale eenheid voor de btw heeft, is die btw ook te verrekenen mits u maar, zoals vrijwel iedere DGA, als btw-ondernemer wordt aangemerkt. U kunt dan de auto gewoon tot uw btw-ondernemingsvermogen blijven rekenen. Dat is slechts anders indien u als DGA geen btw-belaste prestaties levert, zoals een tandarts.

Door uw auto tijdig voor te sorteren naar privé, bent u in ieder geval verlost van de bijtelling inzake het privégebruik. Zet alle voor- en nadelen te zijner tijd eens op een rijtje. Om de btw hoeft u het zeker niet te laten!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01