BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 05.10.2006

Een opdrachtnemer met een eigen B.V.

Als u werk uitbesteedt aan iemand die werkzaam is via een eigen B.V., is vaak onduidelijk of u loonheffing en/of premies werknemersverzekeringen moet in­­hou­den op de vergoeding die u aan deze B.V. betaalt. Hoe zit dat?

Als iemand bij u werkzaam is door middel van een eigen B.V., kan het twijfelachtig zijn of de B.V. wel fiscaal als contractpartij wordt erkend. Als de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van de B.V. werkzaamheden voor u verricht op een wijze waarop ook een van uw werknemers dit kan doen, wordt de DGA al snel geacht rechtstreeks bij u in dienstbetrekking te zijn.

Verklaring arbeidsrelatie DGA. Het is dan mogelijk bij de Belastingdienst een verklaring arbeidsrelatie met directeur-grootaandeelhouder (VAR-DGA) aan te vragen. De VAR-DGA bepaalt dat de DGA de werkzaamheden uitsluitend verricht voor rekening en risico van de B.V. waarin hij een aanmerkelijk belang heeft.

In het algemeen heeft iemand een aanmerkelijk belang als deze voor 5% of meer direct of indirect aandeelhouder is van een vennootschap.

Er is sprake van een DGA wanneer de bestuurder van de B.V. minstens de helft van de aandelen bezit, of anderszins een zodanig belang heeft dat deze niet tegen zijn wil door de aandeelhoudersvergadering ontslagen kan worden.

Gevolgen van een VAR-DGA?

Voor de loonheffingen, premies volksverzekeringen en de bijdrage ZVW geldt dat de houder van de VAR-DGA in dienstbetrekking is bij zijn eigen B.V.

Over het algemeen geldt dat een arbeidsverhouding van een DGA met zijn eigen B.V. voor de werknemersverzekeringen niet als een dienstbetrekking wordt beschouwd. Het gevolg is dat de DGA niet verzekerd is voor de werknemersverzekeringen en hij geen aanspraak kan maken op een uitkering.

Uw beloning voor de werkzaamheden van de DGA wordt dus niet aan hem toegerekend, maar wordt bij zijn B.V. tot de belastbare winst gerekend.

Als opdrachtgever hoeft u over de beloning dan geen loonheffingen in te houden en af te dragen. U moet wel de identiteit van de DGA vaststellen en kopieën van het identiteitsbewijs en de getoonde VAR-DGA in uw administratie bewaren.

De werkzaamheden van de DGA moeten overeenkomen met de werkzaamheden die op de verklaring staan vermeld. Tevens moeten de werkzaamheden worden verricht gedurende de geldigheid van de verklaring.

Hoe lang is een VAR geldig?

De VAR die door de Belastingdienst is afgegeven, heeft een geldigheid van maximaal één jaar. De verklaring is geldig van 1 januari tot en met 31 december van enig jaar. Als de aanvang van de werkzaamheden later ligt, dan is dat latere moment bepalend voor de datum van ingang.

Als een DGA op 1 maart een verklaring aanvraagt omdat pas op 1 mei voor het eerst een op­­dracht wordt verkregen, dan zal de verklaring geldig zijn vanaf de aanvang van de werkzaamheden op 1 mei tot 31 december van dat jaar.

Aanvraag VAR-DGA

De VAR-DGA kan bij de Belastingdienst worden aangevraagd door middel van het formulier Aanvraag Verklaring Arbeidsrelatie. Dit for­mulier kunt u downloaden van http://www.belastingdienst.nl

U kunt het besproken Besluit downloaden van http://belastingen.indicator.nl (code BT 11.15.06).

Als de DGA een VAR-DGA heeft, hoeft u over de beloning geen loonheffing en premies in te houden en af te dragen. U moet wel kopieën van zijn identiteitsbewijs en de VAR-DGA in uw administratie bewaren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01