ZIEKTE - 10.10.2006

Zachte heelmeesters … komen u duur te staan

Uw medewerker is sinds enige tijd ziek en weigert mee te werken aan re-integratie. U mag de loonbetaling aan uw weigerachtige werknemer stopzetten, maar doet u dat ook? Hoe denkt de rechter daarover?

U kent dat wel. Een van uw medewerkers is ziek. Volgens de bedrijfsarts kan hij zijn werkzaamheden langzaamaan wel weer gaan oppakken. Uw werknemer weigert dit en geeft steeds aan dat hij er nog niet helemaal klaar voor is. Of hij weigert bijvoorbeeld afspraken te maken voor een aanbevolen therapie. In dat soort gevallen raakt u in een lastige situatie verzeild. Hoe kunt u het beste handelen en waar moet u op letten?

Uw functie als poortwachter

Op grond van de Wet verbetering poortwachter moet u als werkgever ervoor zorgen dat uw zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag gaat, eventueel in aangepaste werkzaamheden. Als re-integratie bij uw bedrijf niet (meer) mogelijk is, moet u zelfs buiten uw eigen bedrijf op zoek naar passend werk voor uw werknemer. Uw inspanningen om de werknemer terug op de werkvloer te krijgen, moet u vastleggen in een zogenaamd ‘plan van aanpak’.

En als uw werknemer niet meewerkt?

Uw werknemer is verplicht mee te werken aan zijn re-integratie en aan de voorschriften die u hem daarover geeft. Hij is óók verplicht mee te werken aan het (opstellen, evalueren en bijstellen van het) plan van aanpak. Op basis van de al eerder genoemde Wet verbetering poortwachter heeft een werknemer die niet meewerkt aan zijn re-integratie geen recht op loon. Ook als uw werknemer niet meewerkt aan het opstellen van het plan van aanpak, verliest hij zijn recht op loon. U kunt dus de betaling van het loon aan uw onwillige zieke werknemer stopzetten. Als u twijfelt of uw werknemer wel voldoende meewerkt aan de re-integratie, kunt u een second opinion vragen aan het Uwv. De kosten zijn € 50,-.

Let op. Stopzetting van de loonbetaling vanwege het niet meewerken aan re-integratie, dient u van tevoren schriftelijk aan te kondigen aan uw werknemer. Vanaf het moment dat uw werknemer weer meewerkt aan de re-integratie moet u de loonbetaling direct hervatten. U hoeft het loon niet met terugwerkende kracht te betalen.

Wat zegt de rechter hierover?

Zeker als uw werknemer niet mee wil werken aan zijn re-integratie is het uw taak als werkgever om ‘druk op de ketel’ te houden door de loonbetaling stop te zetten.

Bijvoorbeeld. Een werkgever betaalde het loon gewoon door van een werknemer die steeds weer weigerde mee te werken aan zijn re-integratie. Er was sprake van een arbeidsconflict. Uiteindelijk leidde dit tot een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. Deze was van mening dat werkgever de loonbetaling had moeten stopzetten toen werknemer weigerde mee te werken aan zijn re-integratie. In dit geval had de werkgever het loon gewoon doorbetaald. Dat was voor de kantonrechter Zwolle (zaaknr. 230070) reden een vergoeding toe te kennen aan de werknemer. Als de werkgever wél het loon had stopgezet, zou de kantonrechter géén vergoeding hebben toegekend. Zo blijkt weer dat u kunt worden afgestraft als u te ‘aardig’ bent voor uw werknemer.

Ook het Uwv kijkt mee. Na twee jaar ziekte hoeft u als werkgever geen loon meer te betalen. Maar als het Uwv van mening is dat u niet genoeg heeft gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen, dan kan het Uwv u verplichten - als boete - het loon langer door te betalen. Onlangs heeft het Uwv deze boete opgelegd aan een ondernemer die het loon niet had stopgezet.

Stop tijdig met loon betalen als uw werknemer niet meewerkt aan zijn re-integratie. Vraag bij twijfel tijdig een second opinion van het Uwv.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01