CONTROLE - 29.11.2006

No cash!

Wat heeft de fiscus nu gezegd over de vraag of u btw mag aftrekken op brandstof die contant aan de pomp is afgerekend? Hoe stelt u de btw-aftrek veilig?

Hoe zit het met de btw?

Als bouwondernemer valt u onder de omzetbelasting (btw). U verricht zoals dat in fiscalistentaal heet ‘belaste prestaties voor de btw’. Zoals bekend, mag u de btw die u als bouwondernemer heeft betaald aftrekken bij uw btw-aangifte. Dit is de zogenaamde ‘voorbelasting’. Bij uw btw-aangifte hoeft u dan ook ‘alleen maar’ het verschil - saldo - van de door u als bouwondernemer in rekening gebrachte btw en de aan u als de ondernemer (bedrijfsmatig) in rekening gebrachte btw te be­talen. Of u krijgt natuurlijk een btw-teruggave voor het verschil. Aftrek van de aan u berekende btw is wel gebonden aan zeer strenge voorwaarden. Wordt aan één of meer van die voorwaarden niet voldaan dan zal aftrek van de btw worden geweigerd.

Wat met de bon?

Strenge controle. De belangrijkste voorwaarde om btw-aftrek te mogen claimen is de aanwezigheid van een rekening of bon (‘factuur’ is de wettelijke benaming) die voldoet aan de wettelijke vereisten. Zonder een inkoopfactuur heeft u als ondernemer geen recht op aftrek van voorbelasting. De fiscus controleert hier zeer streng op. Dat is te begrijpen, want feitelijk is een goede factuur ‘contant geld’. De factuur moet op naam staan van u als bouwondernemer (als u de btw aftrek wilt claimen). Slechts in bepaalde situaties worden af­wijkende (minder strenge) voorwaarden gesteld. (Voor de liefhebbers; dat is geregeld in art. 33 Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968).

Brandstof tanken

De fiscus is ‘uiteraard’ bang dat men benzinebonnen gaat verzamelen van andere personen die getankt hebben en dan de btw op de zaak aftrekt. Dus zijn er ook regels voor als er getankt wordt. In juridische taal ‘de levering van brandstof voor landvoertuigen’. Als er getankt wordt, mag de vermelding van naam en adres van u als (brandstof)afnemer achterwege blijven.

Maar voorwaarde is dan wel dat u als ‘brandstofafnemer’ geïdentificeerd kunt worden. Dus dat u de persoon bent die daadwerkelijk tankt. De betaalgegevens moeten traceerbaar zijn. Indien u als bouwondernemer tankt met uw auto van de zaak, kunt u bij het tankstation op verschillende manieren betalen. U kunt pinnen (met een zakelijke pinpas), of betalen met een tankpas of contant betalen. En contante betaling levert het probleem op dat niet meer nagegaan kan worden wie er betaald heeft. Niet traceerbaar dus. En daardoor voldoet u voor de fiscus niet aan de wettelijke voorwaarden voor aftrek btw!

Niet contant?

Belastingcontroleproblemen. Het is dat laatste wat nu voor grote problemen dreigt te gaan zorgen. Want rekent u contant aan de pomp af dan loopt u kans dat bij een belastingcontrole aftrek van de btw op de diesel, benzine of lpg geweigerd wordt. Waarom? Heel simpel: er wordt niet voldaan aan de wettelijke factuurvereisten.

Het probleem is door een groot belastingadvieskantoor voorgelegd aan de fiscus (Ministerie van Financiën). Het antwoord liet aan duidelijkheid niets te wensen over: wie contant betaalt aan de pomp, kan de btw op de bon niet aftrekken. Wij achten het niet uitgesloten dat de fiscus bij komende controles hier extra kien op is.

Btw-aftrek veiligstellen. Bij een pinbetaling (met bankpas of tankpas) speelt dit probleem niet. Betaal dus liefst ‘aantoonbaar’ via bank- of tankpas.

De fiscus heeft gezegd dat wie contant betaalt aan de pomp de btw op de bon niet kan aftrekken. U voorkomt gedoe bij belastingcontrole en weigering van btw-aftrek door via bank- of tankpas te betalen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01