Een evenement met beperkte aansprakelijkheid?
Stel, u wilt alleen of met meerdere collega’s een evenement (beurs, markt, enz.) organiseren. Uw eigen bedrijf zou dan ook opdraaien voor eventuele financiële risico’s en zeperds. Kunt u dat omzeilen? Wat is slim in zo’n geval?
Niet onder alle omstandigheden? Stel, u en uw collega’s hebben het plan uw stad, dorp of winkelstraat eens lekker op de kaart te zetten voor het publiek. In dat geval biedt een beurs of evenement hiertoe een goede mogelijkheid. In het geval u een evenement zou organiseren vanuit uw eigen onderneming, zou dit tot gevolg kunnen hebben dat uw onderneming ook opdraait voor de eventuele (financiële) gevolgen. Daar heeft u natuurlijk geen zin in. Om deze risico’s te beperken, kan het oprichten van een afzonderlijke stichting uitkomst bieden. Hoe werkt dat?
Aparte stichting oprichten?
Een stichting kan door één of meer personen worden opgericht. Onder personen kunnen zowel natuurlijke personen (u en uw buurman) als rechtspersonen (uw en zijn B.V.) worden verstaan. Tip. Een stichting mag best winst maken. Er gelden wel beperkingen bij de uitkering van de winst. Daarover dadelijk meer.
De stichting is een rechtspersoon en daarmee zelfstandig drager van rechten en plichten (net als bij een natuurlijk persoon). Tip. Een schuldeiser van de stichting kan dus niet zomaar het privévermogen van de bestuurder van de stichting aanspreken. Door een activiteit in een stichting onder te brengen, kan dus het risico van uw onderneming privé worden afgedekt.
Commerciële stichting
Aangezien een stichting winst mag maken, mag zij dus ook een onderneming drijven. In dat geval kan deze stichting onder de heffing van de vennootschapsbelasting vallen. Let op. Stichtingen zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting indien en voor zover zij een onderneming drijven. Er is sprake van een onderneming als er een min of meer duurzame organisatie is van kapitaal en arbeid, die door deelname aan het economisch verkeer winst beoogt te behalen.
Let op. Bij een commerciële stichting gelden met betrekking tot de aansprakelijkheid enkele anti-misbruikwetten op grond waarvan bestuurders onder omstandigheden wél aansprakelijk kunnen worden gehouden.
Hoezo aansprakelijkheid? De bestuurders van een stichting kunnen onder meer met hun hele vermogen (hoofdelijk) aansprakelijk worden gesteld voor belastingschulden. Dit geldt met name in het geval het niet betalen van de belastingen te wijten is aan kennelijk onbehoorlijk bestuur in de laatste drie jaren. Tip. Het tijdig melden van betalingsonmacht van belastingschulden is daarnaast van groot belang voor verdere aansprakelijkheid.
Cijfers deponeren! In het geval er sprake is van een commerciële stichting, is het tevens belangrijk dat de jaarstukken worden gedeponeerd bij het handelsregister. Let op. Zolang dit niet is gebeurd, kan iedere bestuurder jegens derden in privé aansprakelijk worden gesteld naast de stichting.
Kostenplaatje niet vergeten
Voor het oprichten van een stichting moet u naar de notaris. De oprichtingskosten bedragen gemiddeld € 550,-. Ingeval er sprake is van een commerciële stichting, dient u daarnaast ook rekening te houden met de jaarlijks terugkerende kosten van uw accountant/belastingadviseur voor het samenstellen van de jaarrekening en het opstellen van de aangifte vennootschapsbelasting (de kosten hiervan zijn afhankelijk van de omvang van uw stichting). En niet te vergeten de jaarlijkse bijdrage aan de Kamer van Koophandel van ca € 77,-.