RECHT - 27.06.2008

Kent u die voorwaarden?

Algemene voorwaarden van toepassing? Leveranciers en dienstverleners gebruiken nagenoeg allemaal algemene voorwaarden. Doorgaans vermelden zij op hun offertes of briefpapier dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn. Dat is echter juridisch niet voldoende. Algemene voorwaarden zijn pas echt van toepassing als u de tekst van die voorwaarden gekregen heeft vóórdat u de bestelling of opdracht heeft geplaatst.

Nieuwe rechtspraak. Wees voorzichtig bij het ondertekenen van een dergelijke opdrachtbevestiging. Want recentelijk heeft de Hoge Raad (LJN: BA9610) beslist dat als u een papier heeft ondertekend waarin staat dat u de algemene voorwaarden heeft ontvangen, aangenomen mag worden dat dat ook echt het geval is.

Voor de juridische praktijk is dit een belangrijke beslissing. Men ging er namelijk van uit dat een leverancier maar moet bewijzen dat hij de algemene voorwaarden tijdig verstrekt heeft. Dat bewijs kan hij nu dus vrij gemakkelijk leveren, door bijvoorbeeld op offertes/opdrachtbevestigingen te vermelden dat de algemene voorwaarden zijn verstrekt.

Plaatst u een belangrijke opdracht of bestelling, ga dan vooraf na of er algemene voorwaarden van toepassing zijn. Controleer wat daarin staat. Let bijvoorbeeld op de (beperking van de) aansprakelijkheid bij wanprestatie, de leveringstermijn, de garantietermijn en de termijn waarbinnen u klagen moet als iets niet in orde blijkt.

Ondertekent u iets waarop vermeld staat dat u de algemene voorwaarden ontvangen heeft, dan neemt de rechter aan dat dit inderdaad het geval is. Zorg dat u die voorwaarden kent!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01