BOER EN BEDRIJF - 14.11.2008

Derogatie en grondbemonstering

Wilt u in 2009 gebruikmaken van derogatie? Dan moet u, naast tijdig aanmelden (vóór 1 december), voldoen aan alle eisen die hieraan gekoppeld zijn. Waar moet u onder meer aan denken? Wat is raadzaam?

Derogatiemonsters. Een onderdeel van het verplichte bemestingsplan is het berekenen van de geplande bemesting per perceel. Het gaat hierbij om de bemesting met dierlijke mest, overige organische meststoffen en kunstmest. De perceelsbemesting moet afgestemd worden op de analyses van de verplichte grondmonsters, de derogatiemonsters. Dit derogatiemonster mag op 1 februari van het betreffende jaar maximaal vier jaar oud zijn. Let op. Het gaat hierbij niet om de datum van bemonstering, maar om de analysedatum! Kijk dus goed naar de analysedatum van de grondmonsters die reeds in uw bezit zijn. Dus voor 2009 moet de analysedatum van de grondmonsters 1 februari 2004 of later zijn.

Nieuwe monsters. Heeft u één of meer nieuwe grondmonsters nodig? Zorg er dan voor dat u tijdig opdracht geeft om deze te laten steken. De kans is anders groot dat de analyses niet op tijd beschikbaar zijn, waarmee u een zeker risico loopt wanneer uw bedrijf wordt gecontroleerd door de AID. Voor de geldigheid maakt het niet uit of u de monsters nu laat steken of over twee maanden, er wordt immers alleen maar ten opzichte van 1 februari gekeken of de monsters niet ouder zijn dan vier jaar. Het bemonsteren en analyseren moet door een erkend laboratorium worden gedaan.

Geplande monsters

Eén van de eisen aan het bemestingsplan is dat de geplande monsters voor het lopende jaar in het bemestingsplan worden opgenomen. Heeft u plannen om in 2009 grondmonsters te nemen? Bijv. in verband met het vernietigen van grasland? Of wilt u een fosfaatmonster nemen? Dan bent u verplicht in het bemestingsplan op te nemen dat u dit van plan bent. Hierbij moet u aangeven van welk perceel er een monster genomen gaat worden. Daarnaast is het verplicht om, als deze grondmonsters genomen zijn, de resultaten in het bemestingsplan op te nemen en hierop het bemestingsadvies te baseren.

Derogatiemonsters 2010. Zijn uw derogatiemonsters alleen nog in 2009 geldig en wilt u ook in 2010 gebruikmaken van derogatie? Dan hoeft u dit geplande monster alleen als gepland monster in het bemestingsplan op te nemen wanneer de bemonstering vóór 31 december 2009 gepland is.

Graslandvernietigingsmonster. Gaat u in 2009 grasland vernietigen en wilt u het volggewas bemesten? Dan bent u in de meeste gevallen verplicht een zogenaamd ‘graslandvernietigingsmonster’ te nemen. Hierop moet vervolgens de bemesting van het volggewas worden gebaseerd. U kunt het graslandvernietigingsmonster ook direct laten analyseren op de gehalten die nodig zijn voor een derogatiemonster. Hierdoor kunt u tegen een geringe meerprijs uw graslandvernietigingsmonster ook gebruiken voor derogatie. Ook als het derogatiemonster nog niet is verlopen, kan dit financieel aantrekkelijk zijn.

Wat is raadzaam?

Aan een derogatiemonster worden andere extra eisen gesteld dan aan een graslandvernietigingsmonster. Bij een derogatiemonster geldt een oppervlakte-eis van max. vijf hectare. Vraag uw monsternemer naar de exacte voorwaarden en geef bij hem aan dat u het grondmonster voor zowel graslandvernietiging als derogatie wilt gebruiken. Derogatiemonsters mogen op 1 februari 2009 maximaal vier jaar oud zijn. Geef, indien nodig, tijdig opdracht voor het nemen van nieuwe grondmonsters.

Laat uw graslandvernietigingsmonsters ook als derogatiemonster analyseren. Neem naast de reeds genomen monsters ook de geplande monsters voor het jaar 2009 op in uw bemestingsplan. Het gaat hierbij naast derogatiemonsters ook om fosfaatmonsters en graslandvernietigingsmonsters.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01