TESTAMENT - 28.11.2008

Minder belasting door testament?

Zonder testament kan de fiscale druk (= de successierechten) over uw erfenis oplopen tot maar liefst 68%! Hoe kunt u daar iets aan doen?

Wat kan via een testament?

Als u geen testament heeft laten opstellen door uw notaris wordt uw nalatenschap verdeeld volgens de regels van de wet: het zogenaamde ‘wettelijk erfrecht’. Zonder testament kan de fiscale druk (aan erfenisbelasting via de zogenaamde ‘successierechten’) over uw erfenis oplopen tot maar liefst 68%! Een tarief dat zelfs de inkomstenbelasting niet haalt. Maar het kan nog erger. De erfenis van degene die zonder testament of zonder directe familie overlijdt, gaat rechtstreeks naar de staat (art. 4:189 BW). Uiteindelijk naar de heer Bos dus. Toch maar een testament maken?

Wat is uw goede doel?

U kunt uw geld vermaken aan een goed doel. Er geldt een volledige vrijstelling voor goede doelen. Er is dan geen erfenisbelasting verschuldigd. Uit fiscale overwegingen hoeft u het dus niet te laten uw vermogen te vermaken aan het Rode Kruis!

Vanaf 1 januari 2008 moet een goed doel overigens door de fiscus erkend zijn. Ze hebben dan een ‘goeddoelverklaring’ nodig om recht op de vrijstelling voor de erfenisbelasting te hebben.

Voetbalsupporters opgelet. Uw favoriete ‘kluppie’ is geen goed doel. De hoogste belastingrechter besliste in 2006 (Hoge Raad, LJN: AT8202) dat “een profvoetbalclub” geen recht had op de goeddoelbelastingvrijstelling.

Wat voor de kleinkinderen?

Een meer dan een voetbalclub voor de hand liggend goed doel is vaak de categorie ‘kleinkinderen’. Kleinkinderen zijn een geweldig ‘instrument’ om belasting mee te besparen.

Hoe meer kleinkinderen, des te groter de besparingsmogelijkheden. Een heel simpele manier om te besparen, is in uw testament de erfenis gewoon na te laten aan uw kinderen en een legaat te vermaken aan ieder kleinkind.

Hoe werkt dat? Normaliter krijgen uw erfgenamen elk een gelijk deel van de erfenis. Maar u kunt ook een bepaald geldbedrag (of een goed) uit uw vermogen na uw overlijden als ‘legaat’ toekennen aan een bepaalde persoon. De persoon aan wie u het legaat toekent, wordt ‘de legataris’ genoemd. Daarvoor moet u naar de notaris, want dat kan alleen in een testament worden geregeld.

Belastingvrij. Dit legaat kan door ieder kleinkind volledig belastingvrij worden ontvangen, op voorwaarde dat het legaat niet meer bedraagt dan € 10.150,- (2008). Veel geld voor bijvoorbeeld een al wat ouder en studerend kleinkind. Op deze manier kunnen opa of oma hun nalatenschap al behoorlijk afromen. Immers, dergelijke legaten verminderen de verkrijging door uw kinderen. En dat vermindert weer hun belasting.

Voorbeeld. Als u bijvoorbeeld zes kleinkinderen heeft en uw kleinkinderen betalen over hun verkrijging 27% (maximaal percentage), dan bespaart u voor uw familie toch maar mooi € 16.200,- (27% van € 60.000,-).

Opeisen. Uw kleinkind heeft als ‘legataris’ een ‘zelfstandig vorderingsrecht’ op de gezamenlijke erfgenamen voor de afgifte van wat hij of zij als legaat heeft gekregen. Uw kleinkind kan dit dus opeisen.

Wanneer opeisen? Zo’n (geldbedrag) legaat is normaliter zes maanden na het overlijden van de erflater opeisbaar. Maar u kunt uw notaris in uw testament ook een ander tijdstip voor die opeisbaarheid laten regelen. Bijvoorbeeld later in de tijd dan een half jaar na overlijden.

U kunt uw notaris in uw testament via een legaat laten regelen dat bijvoorbeeld uw kleinkinderen een bepaald geldbedrag uit uw erfenis krijgen. Dit kan belastingvrij tot een bedrag van maximaal € 10.000,-.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01