IN DE KIJKER - 30.01.2009

Wie wil op het water wonen?

Nederland heeft een rijke historie op watergebied. Toch zijn er nog maar relatief weinig echte woningen op het water gerealiseerd. Uw cliënt is naarstig op zoek naar een recreatiewoning op of nabij het water. Wat kunt u hem vertellen?

Waterwoningen. In Nederland is bouwgrond schaars. Zeker in de Randstad leidt dit tot torenhoge huizenprijzen. Een aantal steden heeft echter genoeg water; denk bijvoorbeeld aan Almere. Deze steden lopen dan ook voorop met het ontwikkelen van waterwoningen.

Roerend of onroerend goed? Eén van de belangrijkste redenen dat waterwoningen nog niet in groten getale gebouwd worden, is de discussie of een waterwoning een ‘roerende’ of een ‘onroerende’ zaak is. Deze discussie loopt al geruime tijd en is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. Dit omdat het onderscheid gevolgen heeft voor heel veel regelgeving.

Fiscale en juridische aspecten

Hypotheekrente. Als een waterwoning als een onroerende zaak wordt aangemerkt, is de hypotheekrente gewoon fiscaal aftrekbaar in box 1.

Let op. Voor de woning die uw cliënt zoekt, is dit natuurlijk anders; het gaat immers om een recreatiewoning waarvoor sowieso andere fiscale regels gelden.

Huursubsidie. Er bestaat alleen recht op huursubsidie als een waterwoning als een onroerende zaak wordt aangemerkt.

Woonboot? Als een waterwoning een roerende zaak is, wordt de woning hetzelfde behandeld als woonboten. In dat geval is bijvoorbeeld ook het (onduidelijke) ligplaatsenbeleid van gemeenten van toepassing.

Vooralsnog is het wachten op een uitspraak van een rechter om definitief duidelijkheid te krijgen.

Bouwregels

Als waterwoningen onroerende zaken zijn, gelden de normale bouwregels, zoals de Woningwet, het Bouwbesluit en de bouwverordening. Voor alle partijen is dan relatief eenvoudig duidelijk waaraan dergelijke woningen moeten voldoen.

Bestemmingsplan

Om op grote schaal waterwoningen te kunnen bouwen, zal dit ook in de gemeentelijke bestemmingsplannen geregeld moeten worden.

Water heeft nu - logischerwijs - vaak alleen de bestemming “Water”. Om wonen mogelijk te kunnen maken, zou een dubbelbestemming “Water/Wonen” opgenomen moeten worden.

Klimaat- en kredietcrisis

Klimaatverandering. Het klinkt vreemd, maar door de huidige crisis lijken waterwoningen in een stroomversnelling te komen. Onlangs heeft de Deltacommissie onze regering geadviseerd over de klimaatverandering en de effecten op onze waterhuishouding. Minister Cramer zag, in reactie op het advies, kansen voor meer waterwoningen.

Minder nieuwbouw. Verder worden door de kredietcrisis veel minder nieuwbouwplannen ontwikkeld. Het gaat daarbij vooral om traditionele doorsneeplannen met rijtjeswoningen en tweekappers. Exclusieve woningen, zoals waterwoningen, vormen een aparte aanvulling op het aanbod en zijn minder gevoelig voor het economisch tij!

Voorbeeldprojecten. In het recente verleden is een aantal indrukwekkende projecten gerealiseerd. U zou uw cliënt bijvoorbeeld eens kunnen wijzen op de recreatiewoningen in het park Marina Oolderhuuske in Roermond (http://www.marina-oolderhuuske.nl) of aan De Gouden Kust (http://www.goudenkust.nl) in Maasbommel.

Wonen op het water is erg mooi en zeer exclusief. Er zijn weliswaar nog enkele (juridische) hobbels te nemen, maar ‘waterwonen’ biedt zeker kansen!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01