WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 19.02.2009

Boetebesluit aangepast

Per 1 januari 2009 geldt er een nieuw Besluit bestuurlijke boeten. Hierin zijn met name wijzigingen opgenomen voor het opleggen van verzuimboeten.

Verzuimboete. Een ‘verzuimboete’ kan onder andere worden opgelegd als een aangifte te laat wordt ingediend of als een aanslag te laat wordt betaald. Een ‘vergrijpboete’ speelt bijvoorbeeld als iemand met opzet belangrijke gegevens niet in zijn belastingaangifte vermeldt. Het Besluit is met name aangepast voor de verzuimboeten.

Niet of te laat loonheffing of btw betalen. In het oude Besluit werd een verzuimenreeks gehanteerd en werden de afgelopen zeven tijdvakken bekeken. Dit hield in dat de boete hoger werd naarmate de loonheffing of btw vaker niet of te laat werd betaald.

De nieuwe regeling komt er kort gezegd op neer dat als u de verschuldigde loonheffing of btw te laat afdraagt, maar niet meer dan maximaal zeven dagen te laat, u geen boete krijgt, mits u het voorgaande tijdvak niet in verzuim was.

Bij nog later of bij niet-betalen bedraagt de boete 2% van het te betalen bedrag met een minimum van € 50,- en een maximum van € 4.537,-.

Niet of te laat aangifte loonheffing of btw doen. Ook bij het niet of te laat indienen van een aangifte loonheffing of btw gold de verzuimenreeks met steeds hogere boeten. Tip. Wanneer u niet of te laat aangifte loonheffing of btw doet, maar wel binnen maximaal zeven dagen, dan krijgt u voortaan geen boete. Daarna bedraagt de boete € 56,-. Doet u stelselmatig niet of te laat aangifte, dan is de boete maximaal € 1.134,- voor de loonheffing en € 113,- voor de btw.

Niet of te laat aangifte IB of Vpb doen. Ook in het nieuwe Besluit krijgt u via een aanmaning nog een aantal dagen de tijd om de aangifte in te dienen zonder dat een boete wordt opgelegd. Doet u binnen de gestelde termijn nog steeds geen aangifte, dan krijgt u een boete van € 226,- bij een aangifte IB en € 567,- bij een aangifte Vpb.

Let op. De boete kan worden verhoogd tot maximaal € 1.134,- als stelselmatig te laat of in het geheel geen aangifte wordt ingediend.

Conclusie. Het boetebeleid is nu (met name voor de Belastingdienst) een stuk overzichtelijker. Sommige boeten zijn fors verhoogd. Positief voor u is dat voor de betaling en indiening van aangiften loonheffing en btw een extra boetevrije termijn is ingevoerd van zeven dagen.

Als u uw loon- of btw-aangifte een keer een paar dagen te laat betaalt of indient, krijgt u niet meer meteen een boete. Er geldt een boetevrije termijn van zeven dagen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01