Ik heb nog genoeg dagen, dus ik vertrek nú!
Uw werknemer heeft opgezegd. Hij heeft nog een fors aantal vakantiedagen staan, wat betekent dat hij per direct weg kan als hij die opneemt. Maar u heeft hem hard nodig en kunt niet op korte termijn een vervanger regelen. Wat nu?
‘t Is niet eerlijk verdeeld!
Opzegtermijn. Als werkgever moet u veel moeite doen om het dienstverband met een werknemer op te zeggen. Eerst moet u een ontslagvergunning bij het CWI zien te krijgen en als u die heeft, moet u ook nog eens de wettelijke of afgesproken opzegtermijn in acht nemen. Tussen het aanvragen van de ontslagvergunning en de daadwerkelijke beëindiging van het dienstverband zit dan al gauw zo’n 3 tot 4 maanden.
Zómaar weg. Voor uw werknemer ligt dat eenvoudiger. Als hij bij u weg wil, heeft hij verder alleen te maken met de opzegtermijn. Die is meestal één maand, maar kan door andere afspraken in het arbeidscontract wat langer duren.
Gewoon uitdienen ...
Tot aan de einddatum van het dienstverband is uw werknemer gewoon in dienst, met alle bijbehorende rechten én plichten. Uw werknemer is dus verplicht om gewoon te blijven werken tot de laatste dag, tenzij u daar andere afspraken over maakt. Met het oog op het vinden van een vervanger die moet worden ingewerkt, kan het handig zijn hem daar ook daadwerkelijk aan te houden.
Openstaande vakantiedagen
Het kan natuurlijk voorkomen dat uw werknemer nog vakantiedagen heeft openstaan. Als hij deze dagen niet op kan nemen vóór het einde van het dienstverband, moet u ze uitbetalen.
Opbouwen tot het eind. Houd er rekening mee dat ook tijdens de opzegtermijn de opbouw van vakantiedagen gewoon doorgaat. Heeft uw werknemer bijvoorbeeld recht op 24 vakantiedagen per jaar, dan bouwt hij ook in de opzegtermijn van één maand nog 2 vakantiedagen op.
Opnemen in de opzegtermijn. Het kan zijn dat het praktischer is als uw medewerker zijn vakantiedagen vóór het einde van het dienstverband opneemt. Bijv. als het net een rustige periode is.
Tip. Ga in zo’n geval om tafel zitten en overleg met uw werknemer of hij zijn dagen in de opzegtermijn wil opnemen.
Tip. Maakt u afspraken over het einde van het dienstverband? Maak dan in de beëindigingsregeling ook afspraken over het opnemen van vakantiedagen. Wilt u de werknemer vrijstellen van het verrichten van werkzaamheden met doorbetaling van zijn loon? Spreek dan af dat hij in ruil daarvoor geacht wordt al zijn vakantiedagen te hebben opgenomen.
Tip. Komt u er niet uit en heeft u wél overlegd? Dan heeft u het recht om de vakantiedagen tijdens de opzegtermijn vast te stellen. Daarbij moet u zich wel redelijk hebben opgesteld, waarbij in ieder geval als ‘redelijk’ geldt dat u de helft van de vakantiedagen tijdens de opzegtermijn vaststelt en de andere helft uitbetaalt.
Doorwerken zúl je!
Wat als u uw werknemer juist tijdens de opzegtermijn hard nodig heeft, terwijl uw werknemer juist vakantie wil hebben om uit te blazen voordat hij bij zijn nieuwe baas aan de slag gaat? Als u duidelijk kunt aantonen dat u hem niet kunt missen, gaat uw bedrijfsbelang voor en hoeft u dus niet toe te staan dat uw werknemer (bijna) meteen stopt met werken. U kunt hem dan verbieden zijn vakantiedagen op te nemen. Uiteraard moet u de openstaande vakantiedagen dan wel uitbetalen.