Op tijd betalen voorkomt boetes. Wat is ‘op tijd’?
Wie te laat zijn belasting betaalt, kan rekenen op een boete van de inspecteur. Voorkomen is beter dan genezen, dus is het raadzaam op tijd te betalen. Maar wat is ‘op tijd’? Hoe voorkomt u al die heisa?
Wat nou boete? Wie bewust met zijn aangifte heeft zitten rommelen, kan erop rekenen dat hij aan de beurt is als de inspecteur hem betrapt. Vervelender zijn boetes die worden opgelegd omdat de belasting te laat betaald is of omdat u te laat aangifte deed. Wat als u geen schuld heeft?
Afwezigheid van alle schuld (AVAS)
AVAS is een fiscale term, en staat voor ‘afwezigheid van alle schuld’. Als er sprake is van AVAS, ontloopt u een boete.
Maar u moet dan wel aantonen dat u er echt helemaal niks aan kon doen. De praktijk wijst uit dat dit niet meevalt. Twee recente praktijkgevallen maken dit duidelijk.
Foutje van de bank, bedankt … Een horecaondernemer had zijn bank 13 dagen voor de uiterste betaaldatum via een gewone overboeking opdracht gegeven om de verschuldigde belasting te betalen. Doordat de bank fouten maakte, werd de belasting toch te laat betaald. Uw collega deed een beroep op AVAS en de rechter ging hierin mee (LJN: BC3261). Naar zijn mening had uw collega door ruim van te voren de betaalopdracht de deur uit te doen, al het mogelijke gedaan om op tijd te betalen.
Haastige spoed is zelden goed … Een vergelijkbaar geval speelde half november vorig jaar voor de rechter in Arnhem (LJN: BG6105). Nu was er een collega die zijn bank de opdracht had gegeven om via een spoedoverboeking de verschuldigde belasting op de laatste dag over te boeken. Wederom door een fout bij de bank ging het nu mis en werd de betaling pas een dag later verricht. De rechter verwierp nu het beroep dat uw collega deed op AVAS, omdat hij bewust een risico had genomen.
Wanneer AVAS inroepen? Wanneer kunt u er nu van uitgaan dat u geen schuld heeft aan een te late betaling? De rechter zegt hierover dat u er alles aan moet doen om, gelet op de omstandigheden, tijdig te betalen. Anders krijgt u een boete.
Een tabel met de aangepaste verzuimboetes 2009 kunt u downloaden van http://horeca.indicator.nl (HR 12.22.02).
En nu de praktijk
In de praktijk komt het erop neer dat u een gewone overschrijving eerder de deur uit moet doen dan een spoedoverboeking. Hoeveel eerder moet de praktijk u leren. We weten dus dat de rechter 13 dagen voldoende vindt, maar of bijvoorbeeld een week ook voldoende is, is niet zeker. Een spoedoverboeking vereist minder marge, maar enkele dagen moet u toch zeker nemen.
Iets meer lucht vanaf 2009
Ook de wetgever heeft inmiddels begrepen dat iets meer lucht wenselijk is en heeft daarom een coulanceperiode ingevoerd. Vanaf de eerste aangifte over 2009 verandert het boetebeleid bij de loonbelasting en per 1 april bij de omzetbelasting:
• als u te laat aangifte loonbelasting of btw doet, maar niet meer dan zeven dagen te laat, krijgt u geen boete;
• als u de loonbelasting of btw te laat afdraagt, maar wel binnen maximaal zeven werkdagen, krijgt u geen boete meer. Voorwaarde is hierbij dat u de voorgaande keer wel op tijd heeft betaald;
• de verzuimboete (niet/te laat aangifte doen of niet/te laat belasting betalen) wordt in principe niet verhoogd, ongeacht het aantal keren dat er al eerder een verzuimboete is opgelegd.