BOER EN BEDRIJF - 06.02.2009

Subsidie voor investeren in duurzame stallen

Bent u veehouder en wilt u een stal (ver)bouwen? Hoe kunt u dan subsidie krijgen als u daarbij ook nog het welzijn van uw dieren wilt verbeteren?

Voor wie? U komt in aanmerking voor subsidie als u bedrijfsmatig melkvee, vleesvee, kalveren, varkens, schapen, geiten, konijnen of pluimvee houdt. Onder pluimvee vallen ook eenden en kalkoenen.

Doel. Het doel van de subsidie is het stimuleren van dierenwelzijn. De investeringen die u moet doen voor het (ver)bouwen van een stal, moeten verdergaan dan de wettelijke eisen. U moet rekening houden met de maatschappelijke randvoorwaarden voor milieu, diergezondheid, arbeidsomstandigheden, landelijk inpasbaarheid en economische haalbaarheid.

Waarvoor subsidie? De volgende extra kosten, ten opzichte van kosten in gangbare investeringen, komen in aanmerking voor subsidie:

• de kosten voor de bouw, inrichting of verbetering van integraal duurzame stallen;

• materiaal dat noodzakelijk is voor de werking van de integraal duurzame stal of het houderijsysteem. Hieronder vallen ook de installatiekosten voor het bouwen en het monteren van het materiaal.

Let op. voor gewone investeringen, zoals vervangingsinvesteringen kunt u geen subsidie krijgen.

Hoeveel subsidie?

U kunt voor maximaal 35% van de subsidiabele kosten subsidie krijgen. Daarbij geldt een maximum subsidiebedrag van € 200.000,-. Voor 2009 is er voor deze subsidie in totaal € 1.000.000,- beschikbaar.

Waaraan voldoen? Om in aanmerking te komen voor subsidie moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

• U mag pas beginnen met de investering nadat u van Dienst Regelingen (DR) de toewijsbrief heeft ontvangen. Tot die tijd mag u geen verplichtingen aangaan. Dit betekent, dat u ook geen offerte of opdrachtbevestiging mag ondertekenen.

• Binnen twee jaar na de toewijsbrief moet u de investering hebben gerealiseerd.

• Uw bedrijf moet economisch levensvatbaar zijn.

• U moet een administratie bijhouden van alle ontvangsten en uitgaven en deze vijf jaar bewaren.

• Met de aanvraag moet u ook een investeringsplan meesturen. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden. Vraag uw adviseur hiernaar.

Wanneer aanvragen?

In de periode van 2 tot en met 27 februari 2009 kunt u een subsidieaanvraag indienen bij Dienst Regelingen (=DR). Dit kunt u elektronisch doen via ‘Mijn dossier’ op de website van Het LNV-Loket (www.hetlnvloket.nl), maar het kan ook met een papieren aanvraagformulier. Dit papieren aanvraagformulier kunt u aanvragen bij Het LNV-Loket, telefoonnummer 0800 - 22 333 22.

Beoordeling. Alle aanvragen worden door een onafhankelijke commissie beoordeeld of ze voldoen aan het doel van de subsidie. Binnen vier maanden na sluiting van de openstellingsperiode (27 februari 2009) ontvangt u een beslissing op uw subsidieaanvraag.

Twijfelt u nog? Indien u twijfelt of uw investering in aanmerking komt voor subsidie, kunt u uw plannen voorleggen aan DR. De zo concreet mogelijke plannen kunt u mailen (duurzamestal@minlnv.nl). Na ontvangst neemt DR contact met u op om de plannen te bespreken.

Voor uw extra kosten voor de bouw, inrichting of verbetering van integraal duurzame stallen (ook voor installatiekosten, enz.) kunt u max. 35% en max. € 200.000,- subsidie krijgen. Mail bij twijfel hierover uw plan naar DR.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01