ARBEIDSOVEREENKOMST - 10.02.2009

Zet proeftijd op papier!

U neemt werknemers altijd aan mét een proeftijd. Dat spreekt u duidelijk af en het staat ook in het contract. Dat móét altijd schriftelijk. Wat zei de rechter laatst?

Natuurlijk mét proeftijd! De wet bepaalt dat een proeftijd altijd schriftelijk moet zijn vastgelegd. Als zo’n proeftijdbeding niet in de overeenkomst is opgenomen, is er géén proeftijd! Hoe belangrijk is het dan dat de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk is ondertekend?

Wat zei de rechter laatst? De rechter in Amersfoort kreeg onlangs de hiernavolgende zaak voorgelegd (LJN: BG8859). Roland is bij ‘De stichting’ in dienst gekomen met een contract voor drie maanden. De afspraken zijn door die stichting op papier gezet, inclusief een proeftijd van één maand, en het contract is naar Roland gestuurd. Drie dagen later, op de eerste van de maand, begint Roland in zijn nieuwe baan. Hij heeft dan zijn contract nog niet getekend. Een week later wordt hij ziek en enkele dagen daarna wordt hij ontslagen in zijn proeftijd. Hij vindt dat de proeftijd niet geldig is. Hij heeft het arbeidscontract immers niet getekend!

“Je had het contract toch!” De stichting vindt dat de proeftijd wél geldig is. Alle belangrijke onderdelen van het contract, inclusief de proeftijd, zijn door de stichting vóóraf met Roland besproken, op papier gezet en het contract is aan hem gestuurd. De stichting heeft, ook toen Roland al aan het werk was, geïnformeerd of hij het contract zo snel mogelijk wilde inleveren en of hij nog vragen over het contract of de proeftijd had.

Werkgever krijgt gelijk. De rechter vindt dat Roland ruimschoots de gelegenheid heeft gehad om de overeenkomst door te nemen. Hij heeft ook niet geprotesteerd tegen de proeftijd toen daarover vragen werden gesteld. Hierdoor heeft hij in ieder geval de schijn gewekt akkoord te gaan met het arbeidscontract. De proeftijd was dus geldig.

Beter voorkomen dan genezen. Deze stichting kreeg in dit geval gelijk van de kantonrechter. Maar omdat het hier om een kort geding ging, kan Roland altijd nog opnieuw naar de rechter stappen en dan kan de uitkomst zomaar anders zijn. Tip. Voorkom dat uw nieuwe werknemer aan de slag gaat voordat het contract is getekend. Laat hem desnoods het contract op zijn eerste werkdag tekenen. Geef hem dan wel de gelegenheid de inhoud even rustig door te nemen.

Voorkom dat uw nieuwe werknemer aan de slag gaat vóórdat het contract is getekend. Laat hem desnoods het contract op zijn eerste werkdag ondertekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01