WEBDIENSTEN - ONLINE FILM - 26.03.2009

Hoe kunt u online filmpjes overzetten?

Aan online filmpjes is er geen gebrek, maar wat moet u doen als u een leuke video wilt overzetten naar uw pc of uw smartphone? Deze online diensten ­helpen u...

Van het web naar uw pc

De meeste filmpjes die u vandaag op het web aan­treft, staan in een flv-formaat (Flash Video), denk maar aan het beeldmateriaal op YouTube. Een moderne browser heeft geen moeite om zulke ­filmpjes weer te geven, maar ze worden doorgaans wel ‘streaming’ weergegeven. Dat betekent dat u ze wel kunt bekijken, maar niet kunt downloaden. In het verleden hebben we al enkele tools besproken waarmee u zo’n videostream toch kunt bewaren op uw computer. U hoeft hier echter niet noodzakelijk software voor te installeren, want het kan ook met een online dienst. Wij testten er drie uit...

Wie van de drie?

1. Online FLV Converter (http://vixy.net/flv_converter/): hierin plakt u de url van het YouTube-filmpje, u kiest het gewenste formaat (bv. avi of mov) en u drukt op de Start-knop. Handig is dat de statusbalk de voortgang van de conversie weergeeft. Daarna kunt u het resultaat meteen downloaden.

2. Movavi (http://online.movavi.com) werkt op dezelfde manier. Hier kunt u wel naar avi omzetten, maar niet naar mov (voor Mac). U krijgt een statusbalk te zien met de voortgang van de omzetting, maar het resultaat laat lang op zich wachten. U wordt hiervan verwittigd via e-mail en dat duurde bij onze test vaak langer dan één dag!

Tip. Movavi geeft als enige de mogelijkheid om tot vijf filmpjes in één keer te downloaden (in totaal max. 10 min. en 100 MB). U krijgt zelfs de optie om die te verwerken tot één enkele video.

3. De dienst Capture YouTube (http://www.captureyoutube.net) werkt quasi identiek. Die biedt geen avi-formaat aan, maar wel mpg, mov en dvd. U krijgt wel geen statusbalk te zien en u blijft dus een beetje in het ongewisse, maar Capture YouTube was bij onze tests wel steeds de snelste van de drie. Ter illustratie: eenfilmpje van één minuut werd in een 15-tal seconden omgezet.

Let op! Wij merkten wel dat Capture YouTube niet altijd toelaat dat u een hele resem filmpjes na elkaar downloadt. Vaak moet u dus tussen twee conversies een tijdlang wachten.

Van het web naar een mobiel formaat

Wat als u een YouTube-filmpje op uw gsm, iPhone of iPod wilt overzetten? Geen probleem: bij al deze diensten kunt u ook ‘mobiele formaten’ zoals mp4 en 3gp kiezen bij het downloaden van de filmpjes. Die kunt u daarna probleemloos uploaden naar uw mobiele toestel. Movavi biedt hier de meeste formaten aan, maar u moet dus wel lang wachten om het resultaat te kunnen downloaden.

Tip. U krijgt bij de drie diensten ook de mogelijkheid om alleen de klank van een filmpje te ­‘capteren’ als mp3. Zo kunt u bv. gemakkelijk de muziek van een videoclip of een concertopname op uw mp3-speler bewaren.

Van uw pc naar een mobiel formaat

Stel dat u in het verleden al een paar YouTube-filmpjes gedownload heeft op uw pc of dat u enkele zelfgemaakte video’s op uw computer heeft staan. Hoe krijgt u dit videomateriaal dan overgezet naar een mobiel apparaat zoals een gsm of een iPhone? Movavi biedt de oplossing, want deze dienst kan niet alleen video’s via een url om­zetten, maar ook videobestanden op uw computer (u klikt gewoon op File bij de eerste stap). Ook hier krijgt u de kans om meerdere filmpjes in één keer te converteren en zelfs samen te voegen.

Movavi biedt de meeste mogelijkheden voor het omzetten van filmpjes, maar u moet veel geduld hebben. Bent u gehaast, probeer dan Capture YouTube eens uit. Weet ook dat u het geluid van filmpjes kunt omzetten naar mp3.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01