PERSONEEL - 27.03.2009

Stagiair; een optie bij werkdruk en kennisgebrek

Stel, u heeft veel werk of u wilt iets eens grondig laten uitzoeken. Een stagiair lijkt dan de ideale oplossing. Maar opgepast, want daar komt, zonder dat het veel hoeft te kosten, het nodige bij kijken. Denk aan de volgende zaken.

De voor- én de nadelen

Werken met stagiaires kan nuttig zijn voor beide partijen. U zoekt bijvoorbeeld extra hulp, deskundigheid of beide. Het is hierbij belangrijk dat u precies weet wat u zoekt. Stagiaires willen een werkplek om praktijkervaring op te doen en om studiepunten te verdienen.

Voordelen. Stagiairs kunnen een vorm zijn van extra, tijdelijk personeel. Ze kosten u weinig geld, maar kunnen wel deskundigheid inbrengen of met nieuwe invalshoeken komen. Tip. U kunt ze inzetten op afgebakende projecten die u al vaak heeft uitgesteld of waar u maar niet aan toekomt. Bovendien heeft een stageplaats ook een maatschappelijk belang.

Nadelen. Een stagiair heeft weinig ervaring, hij studeert tenslotte nog. Het kost dus vaak extra inwerktijd en tijd om hem bij te sturen.

Soorten stages

Stages bestaan er in vele soorten en maten, maar er zijn twee relevante graadmeters: mbo en hbo.

Mbo. Als u veel werk heeft, dan heeft een zgn. ‘introductiestage op mbo-niveau’ de voorkeur. Denk aan taken als het archief ordenen, enquêtes afnemen, hulp bij klussen of hulp in de productie.

Hbo. Als u deskundigheid of kennis zoek, dan zijn hbo-stagiaires geschikt. Zij kunnen afgeronde projecten voor u doen. Dit zijn de zogenaamde ‘ervaringsstages’ en ‘afstudeerstages’. Enkele voorbeelden zijn: afzetmogelijkheden in kaart brengen, verkoop- of marketingplan maken, logistiek of kwaliteitszorg verbeteren, website introduceren, juridische vraagstukken oplossen, enz.

Tip. U vindt stagiaires viaopleidingsinstanties, hogescholen, internet (stagebanken), studentenuitzendbureaus, vakscholen en advertenties.

Wat komt er allemaal bij kijken?

1. De stageovereenkomst. Een contract geeft duidelijkheid, legt de opdracht en de arbeidsvoorwaarden (rechten, plichten, stagevergoeding) vast en garandeert geheimhoudingsplicht. Deze worden vaak vanuit de opleiding aangeleverd, maar u kunt ook een modelovereenkomst downloaden.

Download het model ‘Stageovereenkomst’ van http://tipsenadvies.indicator.nl (TA 15.16.06).

2. De stagevergoeding. Het staat u vrij om een vergoeding te geven. U bepaalt zelf hoeveel, maar als richtlijn per maand kunt u aanhouden:

mbo - 2een 3e jaars € 100,- tot € 150,-

hbo - 2e en 3e jaars € 135,- tot € 225,-

hbo - 4e jaars € 225,- tot € 365,-

wo - 4e jaars € 225,- tot € 450,-

Let op. Als u een reis- en onkostenvergoeding geeft, moet u de werkelijke kosten kunnen aantonen. U mag altijd € 0,19 per km vergoeden. Oók als de stagiair een OV-studentenkaart heeft.

En verder nog?

Loonheffingskorting. Laat een loonbelastingverklaring ondertekenen waarop aangegeven wordt of loonheffingskorting toegepast moet worden. Deze komt op de verschuldigde loonbelasting in mindering, waardoor er over de stagevergoeding feitelijk geen belasting wordt afgedragen.

De verzekering. Lijdt de stagiair schade bij het vervullen van zijn werkzaamheden, dan kan hij mogelijk een schadevergoeding vorderen. Deze situatie is vergelijkbaar met die van een uitzendkracht. Tip. Meldt de stagiair altijd aan bij uw tussenpersoon, tenzij de opleiding op papier heeft gezet dat zij de risico’s verzekerd heeft.

Zorg bij stages altijd voor een stageopdracht en spreek het stageresultaat af, zoals een verhoging van de productie, een onderzoeksrapport waar u mee aan het werk kunt, et cetera. Richt uw begeleiding en uw beoordeling daarop.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01