HORECAKOSTEN - ENERGIE - 31.03.2009

Benut dalende energieprijzen!

Energievreters heeft u genoeg (koelingen, ijsblokjes- en espressomachine, etc.). Voor juli 2009 was een energieprijsdaling aangekondigd. Wat kunt u doen?

Hoezo dalende energieprijzen? Nadat in 2008 de energieprijzen stegen, is er nu voor juli 2009 een prijsdaling aangekondigd. Ondanks de dalende prijs in juli verwachten deskundigen op de langere termijn toch weer een stijging van de energieprijzen. Zoals u weet is de energiemarkt geliberaliseerd, alleen voor het transport bent u gebonden aan de netwerkbeheerder in uw regio. Door de ontstane concurrentie kan ondanks prijsdalingen overstappen toch lucratief zijn. Belangrijk genoeg dus om een eventuele overstap stap voor stap te bekijken.

• Stap 1: vergelijk de prijzen. Belangrijk hierbij is dat u uw verbruikscijfers bij de hand houdt om een goed beeld van de kosten te krijgen. Tarieven vergelijken kan op internet. De kwaliteit van de vergelijkingssites is volgens de NMa over het algemeen goed. U kunt o.a. terecht bij Gaslicht.com (http://www.gaslicht.com), Energievergelijken.nl (http://www.energievergelijken.nl) en Energieprijzen.nl (http://www.energieprijzen.nl). Deze laatste is als ‘zeer goed’ beoordeeld en heeft een aparte vergelijkingsmodule voor de zakelijke gebruiker. Let op. Niet alle vergelijkers nemen ook de transportkosten in hun berekening mee. Van de drie bovengenoemde biedt alleen Energievergelijken.nl een totaalplaatje.

Stap 2: vergelijk de voorwaarden uit de offerte. Belangrijke voorwaarden zijn o.a.: een vast dan wel variabel energietarief, een bepaalde contracttermijn of een contract voor onbepaalde tijd, groene of grijze stroom, de bijkomende kosten van klantenservice en diverse betalingsvormen. Tip. Deskundigen adviseren om u niet langer vast te leggen dan voor een periode van één jaar.

Stap 3: overstappen. Onderhandel over het tarief. Hoe hoger uw verbruik, hoe groter de kans op succes. Let op. Als u vastzit aan een contract, kan uw oude leverancier, afhankelijk van de resterende looptijd, maximaal € 250,- opzegvergoeding in rekening brengen. Houd altijd rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.

Download de checklist ‘Energie-/gasleverancier kiezen’ van http://horeca.indicator.nl (HR 13.03.01).

Overstappen naar een andere energieleverancier kan zeer lucratief zijn. Vergelijk de prijzen (Energieprijzen.nl) en gebruik onze handige checklist.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01