LOONHEFFING - 05.03.2009

Nu nog ziektekosten 2008 vergoeden?

Per 1 januari 2009 is de regeling voor aftrek van ziektekosten gewijzigd. Bovendien is het vanaf die datum niet meer mogelijk om bijzondere ziektekosten onbelast aan uw werknemers te vergoeden. Hoe zit dat?

Wat is het geval?

Sinds 1 januari 2009 is de buitengewone uitgavenregeling in de inkomstenbelasting afgeschaft. Daardoor is het niet meer mogelijk om alle gemaakte ziektekosten in de belastingaangifte als aftrekpost op te voeren.

Voorbeelden van ziektekosten die niet meer aftrekbaar zijn: verzekeringspremies en visuele hulpmiddelen, zoals een bril of contactlenzen.

Vergoeding door werkgever

Tot 2009 mocht u als werkgever bijzondere ziektekosten van uw werknemers onbelast vergoeden of verstrekken. Deze regeling zag op ziektekosten die anders aftrekbaar zouden zijn in de inkomstenbelasting.

Door de afschaffing van de buitengewone uitgavenregeling is deze vergoedingsmogelijkheid in de loonbelasting ook komen te vervallen. Gevolg daarvan is dat u als werkgever niet langer onbelast een dergelijke vergoeding of verstrekking mag doen toekomen aan een werknemer. Let op. Dit geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder.

Knelpunt in de praktijk

Zoals altijd is de praktijk weerbarstiger dan de theorie. In veel gevallen wordt een dergelijke vergoeding eerst toegezegd en pas op een later moment meegenomen in de salarisadministratie. Zeker wanneer het gaat om een éénmalige aanzienlijke uitgave. Dit zou ertoe kunnen leiden dat een toezegging in 2008 pas wordt uitbetaald in 2009 en deze uitbetaling zodoende niet meer onbelast kan plaatsvinden.

Bijkomend nadeel is dat, aangezien deze ziektekosten door de toegezegde vergoeding in 2008 niet drukken op de werknemer, er ook geen recht bestaat op aftrek als buitengewone uitgave in de belastingaangifte over dat jaar.

Goedkeuring

De staatssecretaris heeft in een recent Besluit hiervoor een praktische goedkeuring uitgevaardigd. In dit Besluit wordt goedgekeurd dat tot en met 31 maart 2009 de vrijstelling die was opgenomen in de loonbelasting voor de vergoeding van ziektekosten, toepasbaar blijft.

Voorwaarde is wel dat het hierbij gaat om het vergoeden van ziektekosten die in 2008 zijn gemaakt en waarvan de vergoeding ook in 2008 door de werkgever is toegezegd.

Concreet betekent dit dus dat u als werkgever in het eerste kwartaal van 2009 nog onbelast ziektekosten kunt vergoeden mits deze betrekking hebben op kosten en afspraken uit 2008.

Nog een kritische noot

Het afschaffen van de buitengewone uitgavenregeling zoals deze voorheen bestond, betekent nog niet dat de aftrek van alle ziektekosten geschrapt is. In de inkomstenbelasting kan nog steeds rekening worden gehouden met kosten van bijvoorbeeld extra gezinshulp of medicijnen indien deze worden verstrekt op voorschrift van een arts.

Het lijkt dan ook enigszins overdreven om in de loonbelasting de mogelijkheid voor een onbelaste vergoeding van ziektekosten in haar geheel te laten vervallen.

U kunt het besproken Besluit downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 14.03.06).

Als uw werknemer in 2008 bijzondere ziektekosten heeft gemaakt, dan mag u deze onder voorwaarden nog tot 31 maart 2009 onbelast aan hem vergoeden. Dit geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01