ZOEKEN - VARIA - 26.03.2009

Op zoek naar gelijksoortige interessante sites

Het valt niet mee om tussen miljoenen websites de sites te vinden die u écht kunnen interesseren. Waarom zou u niet uitgaan van de sites die u al zeker goed vindt? Hoe kunt u zo op het spoor komen van gelijksoortige sites?

Zoeken naar gelijksoortige sites

In de eerste plaats kunt u eens kijken naar de suggesties die uw zoekmotor doet. Bij Google krijgt u onderaan bij ieder zoekresultaat immers een hyperlink te zien met Gelijkwaardige pagina’s. Door erop te klikken, ontdekt u wellicht al snel enkele interessante adressen. Andere zoeksites zoals Ask en Yahoo bieden deze mogelijkheid niet, maar ze suggereren wel steeds een aantal verwante zoekopdrachten die anderen vóór u al eens gedaan hebben. Via die zoekopdrachten krijgt u ook altijd wel een paar interessante sites te zien.

Andermans favorieten

Een tweede manier om interessante sites te vinden, is eens een bezoek te brengen aan een ‘social bookmarking’-site zoals Delicious (http://delicious.com) of Faves (http://faves.com). Daar bewaren duizenden gebruikers hun favorieten online en ze kennen er ook sleutelwoorden (‘tags’) aan toe. Als u wilt zoeken of browsen in die tags, dan vindt u al snel mogelijk interessante sites die anderen ook al de moeite vonden. Of ze écht interessant zijn, hangt natuurlijk af van de nauwkeurigheid waarmee ze getagd werden.

‘Slenteren’ langs gelijksoortige sites

Ten slotte kunt u ook een browserplug-in gebruiken die u langs een opeenvolging van interessante sites gidst. U vertrekt van een bepaalde website of u geeft op waarin u geïnteresseerd bent en de plug-in brengt u één voor één naar gelijksoortige sites. Een dergelijke plug-in voor IE en Firefox is de StumbleUpon-toolbar (http://www.stumbleupon.com). Door op de Stumble!-knop van de toolbar te klikken, springt u van de ene naar de andere gelijksoortige site. U kunt dit proces sturen en verfijnen door bij elke site op de ‘duim omhoog’- of ‘duim omlaag’-knop te klikken. Zo beïnvloedt u trouwens ook de selectie van sites die andere StumbleUpon-gebruikers met dezelfde interesses te zien krijgen.

Tip. Sinds kort hoeft u de toolbar niet meer per se te installeren, want u kunt gewoon starten vanuit de Stumble­Upon-website. U vertrekt van een thema of u vult de naam van een site in en via het navigatiebalkje bovenaan kunt u aan de slag. Dat is leuk om eens te testen, maar voor regelmatig gebruik is de plug-in wel handiger.

Nog zo’n plug-in voor Firefox (en weldra ook voor IE) is SimilarWeb (http://www.similarweb.com). Hier krijgt u een zijbalk te zien waarin gelijksoortige sites getoond worden. Net zoals bij StumbleUpon, kunt u aangeven hoe relevant u de gesuggereerde sites vindt en u kunt er zelf nieuwe opgeven.

De beste suggesties?

Als test gingen we zoek naar interessante sites over ‘zeilen’ (of beter nog ‘sailing’, als u echt veel resultaten wilt vinden). Via de Gelijkwaardige pagina’s van Google kregen we heel snel goede resultaten, maar hoe meer we doorklikten, hoe verder we afdwaalden van het oorspronkelijke onder­werp. Rondkijken op Delicious levert wel veel interessante sites op, maar ook veel sites die (letterlijk) kant noch wal raken. Hierbij valt het dus heel goed op hoe afhankelijk u bent van de kwaliteit van de tags die anderen toegekend hebben. De aangenaamste manier van rond­kijken is toch wel via de StumbleUpon- of ­SimilarWeb-plug-ins. Ook hier komt u een aantal minder interes­sante sites tegen, maar u kunt zo vlot doorklikken tot de volgende interessante site dat dit helemaal niet stoort. U leert in elk geval een boel minder bekende sites kennen die zeker ook de moeite waard zijn.

Vooral via de StumbleUpon- of SimilarWeb-plug-ins kunt u minder bekende, maar zeer interessante websites ontdekken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01