FLEXIBELE ARBEID - 10.03.2009

Uitzendkrachten

Wie tijdelijk extra personeel nodig heeft, maakt vaak gebruik van de diensten van uitzendbureaus. Die medewerkers zijn dan mooi niet in dienst. Maar wie is verantwoordelijk als uw uitzendkracht iets overkomt?

Eerst maar de regeltjes

Inlener = werkgever! In de Arbowet wordt de inlener aangemerkt als werkgever van de uitzendkracht. Als opdrachtgever moet u vóór het begin van de uitzending een arbodocument opstellen en verstrekken aan de uitzendkracht. In dit document moet in ieder geval staan:

• welke werkzaamheden de uitzendkracht gaat verrichten;

• welke risico’s daarbij om de hoek kunnen komen kijken;

• welke veiligheidsmaatregelen er genomen moeten worden;

• welke procedures er in het bedrijf gelden.

Tip 1. Stel ditdocument samen met het uitzend­bureau op. Tip 2. Gebruik uw RI&E bij het opstellen van dit document.

Twee werkgevers?

De uitzendkracht heeft een arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau. Op basis daarvan is deze aan te merken als werkgever.

Omdat de inlener direct leiding geeft aan de uitzendkracht én toezicht houdt, is er sprake van een gezagsverhouding tussen de inlener en de uitzendkracht. Het inlenende bedrijf wordt door de Arbowet dan ook als werkgever aangemerkt. Je zou dus kunnen zeggen dat sprake is van twee werkgevers.

Beide werkgevers hebben specifieke taken in het kader van de Arbowet:

het uitzendbureau is ervoor verantwoordelijk dat de uitzendkracht tewerkgesteld wordt op een werkplek die aan de eisen van de Arbowet voldoet. Om dit te onderzoeken is de RI&E van het inlenende bedrijf een goed hulpmiddel;

het inlenende bedrijf is tijdens de uitvoering van de werkzaamheden verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de uitzendkracht en houdt toezicht op de toepassing van de veiligheidsmaatregelen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).

Uw rol als inlener

Toezicht en verantwoordelijkheid. Als in­­lenend bedrijf stelt u vast wie aan de uitzendkrachtleiding geeft, wie de werkopdrachten geeft, wie toezicht houdt en wie verantwoordelijk is voor de uitzendkracht en de werkzaamheden die hij verricht.

Arbeidsomstandigheden en onderricht. Als inlenend bedrijf stelt u vast wie de uitzendkracht voorlicht over de arbeidsomstandigheden en de geldende voorschriften en wie de werkinstructie verzorgt.

Persoonlijke beschermingsmiddelen. Als inlenend bedrijf stelt u vast wie aan de uitzendkrachtde noodzakelijke PBM’s verstrekt, wie hierover instructie geeft en wie toezicht houdt op het gebruik. In de praktijk betekent dit vaak dat het uitzendbureau het basispakket verstrekt (schoenen, kleding, handschoenen) en het in­­lenende bedrijf de PBM’s voor specifieke risico’s (bijvoorbeeld adembescherming).

Tip. Laat de uitzendkracht tijdens zijn eerste stappen binnen uw bedrijf begeleiden door een coach. Wijs hem op de risico’s en houd toezicht.

Let op. Een uitzendkracht kan u aanspreken voor schade als gevolg van een bedrijfsongeval.

Tip. Controleer in ieder geval of uw aansprakelijkheidsverzekering dit dekt en pas deze zonodig aan.

Als inlener bent u náást het uitzendbureau verantwoordelijk voor de veiligheid van de uitzendkracht. Zorg dat de uitzendkracht de risico’s binnen uw bedrijf kent en begeleid hem.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01