COMPUTER - HARDWARE - 26.03.2009

Uw laptop op dieet

Een gemiddelde pc verbruikt evenveel als vier gloeilampen. Een laptop is wel zuiniger, maar hij kost u toch nog tientallen euro’s aan elektriciteit per jaar. Hoe kunt u uw laptop zuiniger maken qua verbruik?

Tip 1: weet wat u koopt!

Een desktop inclusief scherm verbruikt gemiddeld 180 watt en elke watt die u één jaar lang opsoupeert, kost u zo’n € 1,75. Een pc die elke dag 12 uur draait, verbruikt dus 180 x 1,75 x 12/24 = bijna € 160 aan elektriciteit per jaar. Een laptop is gelukkig zuiniger, want die moet zolang mogelijk zien te overleven op een batterij. Toch zijn er grote verschillen tussen laptops. Informeer daarom bij de aankoop ervan naar het energieverbruik en de warmteproductie van de processor. Overweeg een energie-efficiënte ULV-processor (Ultra Low Voltage) en een SSD-harde schijf (Solid State Drive), afhankelijk van de meerprijs die u hiervoor wilt betalen. Weet dat een klein scherm met een kleinere resolutie zuiniger is en dat een led-panel beter is dan een traditioneel lcd-scherm. Check ook zeker de productiedatum van de batterij, want hoe jonger, hoe beter.

Tip. De meest zuinige laptops hebben een ‘­Energy Star’-label. Ze verbruiken gemiddeld 25% ­minder. Op de website van dit label (http://www.eu-energystar.org) vindt u trouwens een handige Energy Calculator waarmee u zelf de energie­kosten van uw computer kunt berekenen.

Tip 2: power management

Door de optie ‘power management’ op uw laptop slim te gebruiken, kunt u tot de helft besparen. Ga hiervoor naar het menu Start en klik op Configuratiescherm. Onder Energiebeheer (in de klassieke weergave) kunt u het gedrag van uw notebook instellen bij inactiviteit. Het komt erop aan de juiste balans te zoeken tussen prestaties en zuinigheid. U kunt hier o.a. ingeven wanneer het scherm uitgeschakeld moet worden (het best al na vijf minuten) en wanneer de laptop in slaapstand gebracht moet worden (het best na 15 minuten). Meer informatie vindt u op de website van Microsoft (http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/techniek_computer_basics/energie.aspx).

Tip. Denk er ook aan om de helderheid van uw scherm een beetje te verminderen. Dat scheelt aanzienlijk in energieverbruik. U schakelt ook het best het scherm helemaal uit in plaats van een screensaver te gebruiken. Zeker een 3D-screen­saver slorpt nl. heel wat energie op.

Tip 3: grote schoonmaak

Hoe minder u gebruikt, hoe zuiniger u bent. Draadloze toepassingen zoals Bluetooth en wifi zijn energie­vreters en ook externe usb-apparaten (vooral externe schijven en memory sticks) koppelt u het best af als u ze niet gebruikt. Ookínuw laptop kunt u echter het één en ander uitschakelen. Neem eens een kijkje in de map Opstarten door op Start te klikken. Vindt u daar overbodige programma’s, klik er dan op met de rechtermuisknop en selecteer Verwijderen. Via Schijfopruiming kunt u ook overbodige bestanden verwijderen. Daardoor werkt uw laptop sneller en dus energiebewuster.

Tip 4: spaar uw batterij

Uw batterij is kwetsbaar, gebruik ze dus niet bij temperaturen hoger dan 27°C. Zorg voor een goede ventilatie (ga bv. regelmatig na of de luchttoevoer niet gehinderd wordt door stof) en gebruik eventueel een ‘cooling pad’ op uw schoot (bv. van Belkin of Akasa - vanaf € 20).

Tip. Zeker Vista stelt uw batterij op de proef. Met Vista Battery Saver (http://www.codeplex.com/vistabattery - 940 KB, gratis) kunt u de ‘Aero’-interface en de sidebar in- en uitschakelen. Zo bespaart u tot 70%.

Gebruik geen screensaver, maar laat uw scherm automatisch afsluiten bij in­­activiteit. Koppel ook zoveel mogelijk usb-apparaten af, beperk draadloze toe­passingen en houd de batterij van uw laptop koel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01