INKOMSTENBELASTING - 19.03.2009

Van een lijfrente naar een bancaire lijfrente?

Op leeftijd. Indien u in het verleden enkele lijfrentepolissen heeft afgesloten die binnenkort aflopen en waarvoor u dan periodieke uitkeringen moet aankopen, kan een keuze voor een bancaire lijfrente een aardige planningsoptie zijn. Dat is zeker het geval indien u zelf al ‘op leeftijd’ bent en u de lijfrenteuitkeringen ofwel zelf nog kunt gebruiken dan wel nog niet direct aan bijvoorbeeld uw kinderen wilt schenken.

Bancaire lijfrente. In dat geval kunt u namelijk overwegen het opgebouwde kapitaal op expiratiedatum van de oude polis om te zetten in een zogenaamde ‘bancaire’ lijfrente, die sinds 1 januari 2008 tot de mogelijkheden behoort. De bancaire lijfrente kent een looptijd van max. 30 jaar. U kunt ook kiezen voor een kortere termijn. Tip. Het aardige bij de bancaire lijfrente is dat de periodieke uitkeringen aan u ten goede komen, maar, in tegenstelling tot bij de ‘normale’ lijfrente, niet stoppen bij uw overlijden binnen de vooraf overeengekomen looptijd, maar gewoon doorlopen en wel ten gunste van uw erfgenamen. Zij ontvangen dan na uw overlijden de periodieke uitkeringen gedurende de nog resterende looptijd. En daarover zijn zij geen successierechten verschuldigd.

Een bancaire lijfrente kan een aardig planningsinstrument zijn om vroeger opgebouwde lijfrentekapitalen in onder te brengen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01