BOER EN PRIVÉ - 03.04.2009

Samenwonen. Wat met het woonhuis?

Wat als het woonhuis gemeenschappelijk is of privé van een de samenwonende partners? Waar let de fiscus op? Welke onderlinge afspraken zijn handig?

Als de gezamenlijke woning bij het aangaan van de samenwoning privé-eigendom is van een van de partners, zal dat meestal ook zo blijven. De woning wordt dan geen gemeenschappelijk eigendom.

Hypotheekschuld

Wat betreft de hypotheekschuld die op het huis zit, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de aflossing van en de rentebetaling over die schuld. De partner die eigenaar is van het pand, zal normaal gesproken óók de gehele aflossing van de hypotheekschuld voor zijn rekening nemen. Zou de andere partner daaraan gedeeltelijk meebetalen, dan krijgt die partner voor dat bedrag een vordering op de partner/eigenaar.

Anders zit het met de rentebetaling over de hypotheekschuld. De rente wordt meestal betaald van de gemeenschappelijke rekening.

Gemeenschappelijk eigendom

Als de beide (toekomstige) samenwoners samen een woonhuis aankopen, zijn ze juridisch gezien ook beiden eigenaar. Ook zullen ze samen de gehele hypotheekschuld (rentebetaling én aflossing) moeten betalen. Meestal zijn de beide partners ieder voor de onverdeelde helft eigenaar van het pand: 50/50.

Groter deel? Maar als de ene partner een groter deel van de financiering voor zijn/haar rekening neemt, kan het pand door hen beiden ook in een andere verhouding worden aangekocht, bijv. 70/30.

De ene partner is dan voor 70/100 deel eigenaar en de andere voor 30/100 deel. Bij verkoop van de woning hebben de beide partners ook in die verhouding recht op de koopprijs.

Let op de fiscus!

Geen overdrachtsbelasting? Bij aankoop van een woning is het echter raadzaam om binnen de eigendomsverhouding van 60/40 te blijven.

Tip. Want als de samenleving wordt beëindigd en het woonhuis wordt aan een van de beide partners toegedeeld, dan is de partner die in het huis blijft wonen - binnen deze 60/40-verhouding - géén 6% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Wordt het woonhuis daarentegen door de beide partners in een andere verhouding aangekocht, bijvoorbeeld in de verhouding 80/20, dan is er bij toedeling na beëindiging van de samenwoning wél 6% overdrachtsbelasting verschuldigd.

Mogelijkheden tot verrekening

Samen afspraken maken. Samenwoners die ieder voor de helft eigenaar zijn, maar niet ieder voor de helft de financiering voor hun rekening hebben genomen (bijv. omdat een van hen eigen geld in het huis heeft gestoken), kunnen onderling afspraken maken om dat bedrag weer te verrekenen als het huis verkocht wordt.

Verkoop van de woning. Bij verkoop van de woning zal dan eerst de (gezamenlijke) hypotheekschuld worden afgelost. Vervolgens zal het eigen geldbedrag aan de betreffende partner worden terugbetaald. Afhankelijk van de onderlinge afspraken zal daarover al dan niet rente worden berekend, die tegelijkertijd zal worden voldaan. En het aldus resterende deel van de koopprijs zal tussen de beide partners voor de helft worden verdeeld.

Eenzelfde verrekening kan ook worden toegepast als de woning aan een van de beide partners wordt toegedeeld, na beëindiging van de samenwoning.

Bij aankoop van een woning is het raadzaam om binnen de eigendomsverhouding van 60/40 te blijven. Als de samenleving namelijk wordt beëindigd en het huis wordt aan een van beiden toegedeeld, dan is de partner die in het huis blijft wonen, géén 6% overdrachtsbelasting verschuldigd!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01