COMPUTER - BEELDSCHERM - 28.05.2009

Geen leven meer in uw scherm?

De logge computermonitors zijn voorgoed verleden tijd: vandaag werken we allemaal met platte lcd-schermen. Soms vertonen die echter weleens één of meer storende ‘dode pixels’. Kunt u hier wat aan doen?

Een beeldscherm bestaat uit verschillende kleine puntjes, de zgn. pixels. Het aantal bepaalt de resolutie van het scherm. Soms geeft zo’n pixel continu dezelfde kleur weer, bv. zwart of wit: in dat geval gaat het om een ‘dode’ pixel. De kans op zo’n dood beeldpuntje is reëel: uw scherm is namelijk opgebouwd uit miljoenen pixels. In dat geval kunt u zelden terugvallen op de garantie van de fabrikant. Tip. Sommige merken ­hanteren wel de ‘ISO 13406-2 Klasse II’-norm (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_13406-2): vanaf drie dode pixels krijgt u een nieuw scherm. Check dus steeds de ‘pixel policy’ op de website van de fabri­kant voordat u een nieuw scherm aankoopt. Sommige fabrikanten zouden voor bepaalde types zelfs een ‘zero dead pixel policy’ hanteren, maar in de praktijk gebeurt dit zelden.

Waar zijn ze?

Defpix. Als u niet meteen storende puntjes opmerkt op uw scherm, dan is er eigenlijk geen pro­­bleem. Wilt u toch op zeker spelen? Probeer dan Defpix (http://74.cz/en/defectivepixels/index.php - gratis), een no-nonsenseprogrammaatje dat een aantal kleuren loslaat op uw monitor. Als u met uw muis klikt, ziet u telkens een nieuwe kleur. Dat moet eventuele dode pixels sneller aan het licht brengen.

Dead Pixel Tester. Nog beter vinden wij Dead Pixel Tester (http://www.dataproductservices.com/dpt - ook gratis): deze tool laat diverse kleuren én patronen los op uw scherm. Met de muisknop kunt u switchen tussen andere kleuren en via het draaiwieltje van de muis kunt u verschillende patronen laten weergeven. Als u ‘auto colour cycle’ aanvinkt, worden die kleuren en die patronen automatisch afgewisseld. Ter info: de nieuwste versie 2.5 bevat een eerder overbodige ‘marker’-functie en ook reclamebanners. Als u nog een vorige versie gebruikt, houd het daar dan bij.

Tip. Handig is dat de Dead Pixel Tester erg com­pact is (278 KB). Hij kan dus makkelijk gekopieerd worden op een usb-stick en meegenomen worden naar de winkel waar u van plan bent om een nieuw scherm of een nieuwe laptop te kopen.

Let op! Het is niet zo dat Defpix of de Dead Pixel Tester zélf dode pixels zoekt. Ze trachten die alleen duidelijker weer te geven.

Hoe krijgt u ze weg?

Reanimatie. De Dead Pixel Tester heeft ook een ‘pixel exerciser’ in huis. Deze functie moet dode pixels opnieuw tot leven wekken. Dat gebeurt via een venstertje waarin diverse kleuren elkaar zeer snel afwisselen. Dit window moet u naar de plaats van de dode pixel slepen om hem zo te trachten te ‘reanimeren’. In de nieuwste versie zou deze functie volgens de makers nog wat verbeterd zijn.

UndeadPixel. Toch geven wij voor deze reanimatietaak de voorkeur aan een specifieke tool: UndeadPixel (http://udpix.free.fr - eveneens gratis). Ook hiermee maakt u één of meerdere kleine, gekleurde venstertjes aan die u versleept naar een probleemzone op uw scherm. Als u ze gedurende een paar uur lang hun werk laat doen, bestaat de kans dat de dode pixel opnieuw tot leven komt. De mogelijkheden van UndeadPixel vinden we net iets uitgebreider dan die van de ‘pixel exerciser’ van Dead Pixel Tester, maar garanties geven deze tools zeker niet. Weet overigens dat UndeadPixel alleen werkt als u het fameuze Microsoft .NET Framework 2.0 (gratis) op uw computer heeft staan.

‘Dode pixels’ in uw scherm kunt u trachten op te sporen met de Dead Pixel Tester. Ze daarna tot leven wekken, kan met UndeadPixel. Garanties op succes zijn er echter niet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01