BELASTINGEN - 14.05.2009

Ook fiscaal goed getipt …

Wie buiten de deur een biertje drinkt of wat gaat eten, geeft nogal eens een fooi. Kunt u die als zakelijke kosten aftrekken? Wat moet u doen?

Het geven van een fooi is vooral in de horeca een normale zaak. Maar fooien kennen we niet alleen in de horeca. Ook taxichauffeurs en pompbedienden vangen nog wel eens wat extra. Of denk maar eens aan de autowasserij, bezorger of koerier die een tip krijgt. Tip. Voor degene die een fooi geeft in verband met zakelijke activiteiten is deze gewoon aftrekbaar. Het probleem met fooien is alleen hoe u ze aantoont. En dat geldt eigenlijk voor alle kosten waar u geen factuur van heeft.

Voorbeeld. Stel, u koopt tijdens uw privé-inkopen in de supermarkt gelijk even een groot pak toiletpapier voor de zaak. Het is dan van belang dat u een bonnetje heeft waaruit blijkt dat die aankoop door u is gedaan. De zakelijkheid van die kosten kunt u aannemelijk maken doordat u een bedrijfstoilet heeft voor personeel, klanten, etc.

Bewijs is van belang. Als u de ober cash een fooi geeft, is het voor u moeilijk om dit te bewijzen. Tip. Zorg dat de fooi op de rekening komt te staan. Of zorg ervoor dat u met pinpas of creditcard betaalt en reken een extra bedrag af als fooi. Op het bonnetje dat u van uw pin- of creditcardbetaling krijgt, staat dan het hogere bedrag.

Hoezo, een fooi is aftrekbaar? Dat fooien gewoon aftrekbaar zijn is een uitgemaakte zaak, zolang ze uiteraard maar samenhangen met de zakelijke prestatie. Gaat u dus met relaties buiten de deur eten en rondt u de rekening van € 378,- af op € 400,-, dan is dus ook de fooi van € 22,- aftrekbaar. Let op. Gemengde kosten, dus kosten met deels een privékarakter, zijn maar beperkt aftrekbaar. Hangt de fooi, zoals in dit geval, samen met een gemengde kostenpost, dan is ook de fooi maar beperkt aftrekbaar. In dit geval voor 73,5%.

Niet alleen fooien. Fooien zijn niet de enige kosten waarvan u niet altijd een factuur heeft. Uit sommige parkeerautomaten komen bijvoorbeeld geen kaartjes. En ook niet iedere autosloperij geeft een kwitantie. Uit de rechtspraak blijkt dat u ook op andere wijzen kunt bewijzen dat u bepaalde uitgaven heeft gedaan. Bijvoorbeeld door verklaringen van personen die bij de transactie aanwezig waren. Dit geeft echter veel rompslomp, dus het heeft niet onze voorkeur.

Als u aantoont dát u fooi heeft gegeven, is die (deels) aftrekbaar. Zorg voor een bonnetje. Betaal bijvoorbeeld de fooi eveneens met pinpas, creditcard, enz.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01