PERSONEEL - 28.05.2009

Wel of geen eigenrisicodrager WGA?

Iedere werkgever in Nederland moet WGA-premie betalen. In de praktijk blijkt dat de premiebeschikking die de Belastingdienst verstuurt, vaak onjuist is vastgesteld. Door kritisch naar de WGA te kijken, kunt u mogelijk geld besparen.

Gedifferentieerde WGA-premie

Sinds eind 2005 zorgt de WIA voor een uitkering aan werknemers die gedeeltelijk of niet-blijvend arbeidsongeschikt zijn. Deze uitkeringen worden betaald uit de gedifferentieerde WGA-premie. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Iedere werkgever in Nederland betaalt die premie.

De hoogte van de premie die u als werkgever betaalt, is afhankelijk van de instroom in de WAO en WGA uit uw eigen onderneming.

Let op. Hoe meer van uw werknemers een beroep doen op een WAO- of WGA-uitkering, des te hoger uw premie wordt.

Premienota controleren!

In de praktijk blijkt dat de premiebeschikking die de Belastingdienst verstuurt en waarin is vastgelegd hoe hoog uw gedifferentieerde WGA-premie is, in veel gevallen onjuist is vastgesteld. De premie die voor u geldt, is namelijk afhankelijk van de WAO- en WGA-uitkeringen die aan uw (ex-)­werknemers worden betaald.

Rekenpremie. Bedrijven met een bovengemiddelde instroom in de WGA betalen een opslag op de zogenaamde ‘rekenpremie’. Bedrijven met een benedengemiddelde instroom in de WGA krijgen een korting op die premie. In 2009 is de rekenpremie 0,47% van de relevante loonsom.

Tip. Het loont vaak de moeite om goed na te pluizen of de uitkeringen die in uw schoenen worden geschoven, ook wel echt aan uw werknemers worden betaald. Vraag de berekening op en ga na of de mensen die aan u worden toegerekend, wel bij u in dienst waren en of ze soms al meer dan tien jaar een uitkering genieten.

Eigenrisicodrager worden?

U kunt er ook voor kiezen het risico op instroom in de WGA in eigen beheer te houden of om dat risico (gedeeltelijk) te herverzekeren bij een particuliere verzekeraar. In dat geval wordt u eigenrisicodrager voor de WGA en krijgt u de WGA-component in de basispremie terug. U moet dus wel het loon van zieke werknemers die gedeeltelijk uitvallen maximaal tien jaar zelf aanvullen.

De ervaring leert dat veel werkgevers onbekend zijn met het begrip ‘eigenrisicodrager’ en zich er geen beeld van kunnen vormen of het eigenrisicodragerschap voor de WGA financieel voordeel oplevert.

Goede vergelijking maken. Voor een goede vergelijking van de mogelijkheden is het belangrijk om niet alleen naar de premies en de uitkeringen in het verleden te kijken. U moet ook een aantal onzekere factoren inschatten of eventueel door uw verzekeringsadviseur laten uitrekenen. Toekomstige premie- en uitkeringslasten kunnen al op korte termijn drastisch afwijken van de huidige lasten. Afhankelijk van de omstandigheden kan het verwachte verschil in premie- en uitkeringslasten oplopen tot enkele tientallen procenten van de premieloonsom.

Let op. Overweegt u om eigenrisicodrager te worden, ga dan na of er op dit moment werknemers zijn die ziek zijn en in de toekomst in de WGA dreigen te vallen. Ga na wie bij de overstap de kosten van deze werknemers moet dragen, het UWV, de verzekeringsmaatschappij of u zelf.

Balansvoorziening. Wat nog belangrijk is om te weten is dat als u het arbeidsongeschiktheidsrisico (gedeeltelijk) in eigen beheer houdt, u daarvoor op uw balans een voorziening moet vormen.

Vraag de premieberekening op en controleer deze goed. U kunt er ook voor kiezen om het risico op instroom in de WGA in eigen beheer te houden of om dat risico (gedeeltelijk) te herverzekeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01