RECHT - 14.08.2009

Alimentatieplicht in uitdagende tijden

Voor veel ondernemers zijn dit lastige tijden. Hoe zit het met de alimentatieverplichtingen als u als ondernemer uw inkomsten ziet teruglopen? Moet u gewoon blijven betalen of zijn er mogelijkheden om hier wat aan te doen?

In deze tijd merken veel ondernemers dat de omzet terugloopt en dat daardoor het inkomen daalt. Hierdoor kunnen alimentatieverplichtingen behoorlijk in het gedrang komen. Kan een ondernemer de alimentatie niet meer betalen dan schakelt de ex-partner vaak de deurwaarder of het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) in. Deze instanties zullen desnoods beslag leggen. Hoe gaat u hier het best mee om?

Kinder- en partneralimentatie

Zowel kinderalimentatie als partneralimentatie worden normaal gesproken door de rechter opgelegd. Hierbij wordt rekening gehouden met het inkomen dat de betalende partij op dat moment had, de draagkracht. Ook wordt, zowel bij kinder- als bij partneralimentatie rekening gehouden met de behoefte van de ontvangende partij.

Inkomsten lopen terug, wat nu?

Wanneer uw inkomsten voor langere tijd dalen, bijvoorbeeld omdat uw bedrijf minder draait of door ziekte of arbeidsongeschiktheid, kan de alimentatie als een molensteen om uw nek hangen. U kunt het niet meer betalen.

Tip. Probeer te overleggen met uw ex-partner om bijv. de alimentatie aan te passen. Dat kan ook een tijdelijke afspraak zijn, zodat u over een tijdje opnieuw kunt bekijken hoe de vlag erbij hangt. Vaak is zo’n afspraak echter lastig te maken.

Naar de rechter

In zo’n geval is de aangewezen weg een verzoek aan de rechtbank te richten, waarin u gemotiveerd aangeeft dat uw inkomsten aanzienlijk zijn gedaald en dat daardoor de alimentatie voor u niet meer op te brengen is. Uw draagkracht is afgenomen. U vraagt dan de rechtbank de alimentatie te verlagen of eventueel zelfs op nul te stellen. In ieder geval op een bedrag dat u wél kunt betalen.

Let op. Daarvoor moet u van de wet een advocaat in de arm nemen. Deze advocaat kan een draagkrachtberekening voor u maken, waarmee berekend kan worden of uw draagkracht is afgenomen en of u nog iets zou kunnen betalen.

Tip. Laat uw boekhouder verklaren hoe uw omzet in de laatste periode is teruggelopen. Laat hem ook verklaren dat u minder geld uit uw bedrijf heeft onttrokken. Overleg verder uw orderportefeuille. Zo kunt u uw verzoek goed onderbouwen.

Van twee kanten horen

Ex praat mee. De rechter zal niet alleen rekening houden met úw verhaal, maar zal ook rekening houden met eventuele bezwaren van uw ex-partner. Er wordt dan ook hoor en wederhoor toegepast. Als de rechter besluit de alimentatie aan te passen, zal de rechter dit in een beschikking (een schriftelijke uitspraak) vastleggen. Hij zal daarbij ook aangeven vanaf welke datum de nieuwe alimentatie zal gelden.

Let op. Tot die tijd blijft de (te) hoge alimentatie gelden. Het is dus belangrijk dat u tijdig actie onderneemt. De hele procedure bij de rechter neemt immers minimaal zes maanden in beslag.

Alimentatieplicht?

Als de rechter de alimentatie verlaagt of op nihil stelt, wil dit niet altijd zeggen dat u dan voorgoed van uw alimentatieverplichtingen af bent. Op het moment dat het weer beter gaat met uw onderneming kan uw ex-partner de rechter vragen de alimentatie weer te verhogen.

Als u de alimentatie niet meer kunt betalen, is het verstandig om zo snel mogelijk via een advocaat een verzoek in te dienen bij de rechter om de alimentatie te verlagen of op nihil te stellen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01