BOER EN BEDRIJF - 14.08.2009

Bedrijfstoeslag in 2009 eerder uitbetaald?

Vanwege de moeilijke economische situatie waarin de landbouwsector zich bevindt, wil minister Verburg de bedrijfstoeslag in 2009 eerder uitbetalen. Geldt dat ook voor u?

Uitbetaling. In de Europese verordening ten aanzien van de bedrijfstoeslag is vastgelegd, dat Nederland de bedrijfstoeslag tussen 1 december van het aanvraagjaar en 30 juni van het volgende kalenderjaar aan u moet hebben uitbetaald. De bedrijfstoeslag kan echter pas aan u worden uitbetaald, als Dienst Regelingen alle controles ten aanzien van de bedrijfstoeslag heeft afgerond.

Economische situatie. Omdat de landbouwsector zich momenteel in een moeilijke economische situatie bevindt, hebben meerdere lidstaten, waaronder Nederland, bij de Europese Commissie aangedrongen op een vervroegde uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009.

Voorschotbetaling. Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 25 mei jl. heeft commissaris Fischer Boel aangekondigd, dat zij een voorstel wil doen, dat een eenmalige voorschotbetaling van de bedrijfstoeslag 2009 van 70% vanaf 16 oktober mogelijk maakt. Daarbij geldt echter wel als eis, dat alle controles moeten zijn afgerond.

Wat doet Nederland?

Tijdens de verschillende overleggen, die hebben plaatsgevonden in ‘Brussel’, heeft minister Verburg van het Ministerie van LNV steeds ingezet op een 100%-uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009 vanaf 16 oktober. Na overleg met commissaris Fischer Boel zijn zij een 100%-uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009 per 16 oktober overeengekomen.

Let op. Alleen bedrijven waarvan alle controles met succes zijn afgerond, komen voor een vervroegde uitbetaling in aanmerking. Daarnaast is de vervroegde uitbetaling alleen van toepassing op de bedrijfstoeslag en niet op de overige directe inkomenssteun. Als u naast bedrijfstoeslag bijvoorbeeld ook slachtpremie ontvangt, krijgt u alleen de bedrijfstoeslag eerder uitbetaald.

Controles. Zoals hierboven is aangegeven, krijgt u alleen de bedrijfstoeslag eerder uitbetaald als alle controles ten aanzien van de bedrijfstoeslag zijn afgerond. Dit betekent ook, dat als uw bedrijf in de controlesteekproef ten aanzien van de randvoorwaarden is opgenomen, maar de controle nog niet is uitgevoerd of afgerond, u niet voor een vervroegde uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009 in aanmerking komt. Het kan dus zijn, dat uw bedrijf niet in aanmerking komt voor een vervroegde uitbetaling.

Wanneer uitbetaling?

Als voor uw bedrijf op 16 oktober alle controles zijn afgerond, krijgt u per 16 oktober een 100%-uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009. Deze uitbetaling zal bestaan uit een EU-deel (70%) en een nationaal voorgefinancierd deel (30%) in de vorm van een lening. Let op. De uitbetaling start per 16 oktober. Dit betekent niet dat alle bedrijven waarvan de controles zijn afgerond, ook meteen op 16 oktober de bedrijfstoeslag ontvangen.

Betreft een voorstel. Op dit moment is de vervroegde uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2009 nog niet in de Nationale Regelgeving vastgelegd. Vanuit de praktijk zijn er verschillende reacties op het voorstel van minister Verburg. De vraag is dan ook of het voorstel van minister Verburg standhoudt. Onder andere het moment van uitbetalen, het leningsdeel en de eventuele rentekosten die hiermee zijn gemoeid, leveren nog discussie/vragen op. Er is dus kans dat u niet al per 16 oktober de bedrijfstoeslag 2009 100% krijgt uitbetaald.

Als voor uw bedrijf op 16 oktober alle controles zijn afgerond, krijgt u per 16 oktober een 100%-uitbetaling van uw bedrijfstoeslag 2009. Het betreft nog een voorstel. Ga bij de liquiditeitsplanning van uw bedrijf dan ook nog niet uit van een vervroegde uitbetaling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01