ONROERENDE ZAKEN - 26.08.2009

Btw-integratieheffing onder vuur

Bent u vrijgestelde btw-ondernemer, dan moet u door de btw-integratieheffing bij ingebruikname van uw nieuwbouwpand btw afdragen over de kostprijs. Btw op de materiaal- en bouwkosten kunt u terugvragen. Wat speelt nu?

De heer X was eigenaar van een sportcomplex. Tot dit complex behoorden voetbalvelden die vrijgesteld, dat wil zeggen zonder btw, werden verhuurd aan een stichting.

In 2001 heeft X een kunstgrasveld aan laten leggen op de voormalige voetbalvelden. Aan X werd ter zake van de aanleg van het kunstgrasveld btw in rekening gebracht. X heeft deze btw niet in aftrek gebracht. Na de oplevering van het kunstgrasveld werd dit veld in gebruik genomen.

Standpunt inspecteur

De inspecteur heeft zich op het standpunt gesteld dat er door het in gebruik nemen van de velden sprake was van een integratielevering. Hij legt een naheffingsaanslag omzetbelasting op. Hiertegen is de heer X in bezwaar en beroep gegaan.

Standpunt rechter

Hof. In eerste instantie oordeelde de Rechtbank Den Haag dat het gelijk aan de kant van de fiscus was. In hoger beroep stelde het Gerechthof Den Haag X in het gelijk en oordeelde dat de naheffingsaanslag moet worden vernietigd. Hof Den Haag oordeelde dat, omdat X geen btw heeft teruggevraagd over de aanlegkosten, er geen sprake is van een levering en er dus geen btw door X verschuldigd is.

Hoge Raad. De Hoge Raad moet nu definitief uitsluitsel geven. Er is nu bij de Hoge Raad een cassatiezaak hierover aanhangig. In deze cassatieprocedure is de stelling ingenomen dat ‘het laten bouwen op eigen grond’ niet hetzelfde is als ‘het in eigen bedrijf vervaardigen’. Daardoor is er geen sprake van een levering en kan er geen btw geheven worden. Ook wordt gesteld dat de integratieheffing pas aan de orde is indien en voor zover ter zake van het vrijgesteld gebruikte goed, aftrek op de bouwkosten is genoten. Vanwege het feit dat de Nederlandse integratieheffing afwijkt van de Europese integratieheffing, is de Hoge Raad verzocht tot het stellen van rechtsvragen hierover aan de hoogste Europese belastingrechter.

Commentaar

Geen btw terugvragen. De integratieheffing zit als volgt in elkaar. Bent u vrijgestelde btw-ondernemer, dan moet u bij ingebruikname van uw nieuwbouwpand btw afdragen over de kostprijs van de nieuwbouw. Daar staat tegenover dat u tijdens de bouw de btw op de materiaal- en aannemerskosten kunt terugvragen.

Wat te doen? Deze integratieheffing ligt dus nu onder vuur. Zolang de Hoge Raad nog niet over het al dan niet verbindend zijn van de integratieheffing heeft beslist, dient u geen btw in aftrek te brengen voor zover er sprake is van vrijgesteld gebruik. Dat speelt dus bijvoorbeeld als u onroerend zaken laat bouwen op uw eigen grond en u ondernemer bent waarvoor de landbouwregeling geldt. Of indien u als (para)medicus een praktijkpand laat bouwen. Daarnaast dient u (ter behoud van rechten) tijdig bezwaar te maken tegen de voldoening van de integratieheffing. Dit betreft met name de gevallen waarin op eigen grond een nieuwe onroerende zaak gebouwd is en die (deels) in gebruik genomen wordt voor vrijgestelde bedrijfsdoeleinden.

U kunt de besproken uitspraak downloaden van http://belastingen.indicator.nl (BT 14.13.07).

Bron

Hof Den Haag, 26 juni 2009, nr. 08/00332

Door af te zien van de aftrek van btw kan mogelijk de integratieheffing (over de kostprijs van de nieuwbouw) worden voorkomen. Maak - ter behoud van uw rechten - tijdig bezwaar tegen de voldoening van de integratieheffing. Wij houden u op de hoogte over de uitspraak van de Hoge Raad.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01