CONSUMENT - FINANCIEEL - 20.08.2009

Een virtuele hand op de knip

Online sparen en bankieren is makkelijk, maar on­line geld uitgeven ook. Budgetbeheer is dus nuttig. Het kan onder meer met een nieuwe dienst van ING...

1.Tim van ING. Wie internetbankiert bij ING (http://www.ing.nl), kan binnenkort gratis beschikken over Tim, een digitaal huishoudboekje. Met deze online dienst voor budgetbeheer worden bij- en afschrijvingen automatisch gerubriceerd zodat u inzicht krijgt in uw uitgaven­patroon. Tim is gekoppeld aan de bekende betaalomgeving van ING.

2. Yunoo. Wie geen klant is bij ING, maar toch gebruik wil maken van online budgetbeheer, kan terecht bij Yunoo (http://www.yunoo.nl). De basisdienst is gratis. Na registratie kunt u de transacties van uw internetbank downloaden - Yunoo kan overweg met de twaalf grootste internetbanken in Nederland - en overzetten in Yunoo. Daarna kunt u transacties indelen in rubrieken, een proces dat deels geautomatiseerd kan worden. In grafieken wordt uw financiële situatie getoond. Onhandig is dat er bij elke sessie gegevens opgehaald moeten worden en dat er vanuit Yunoo geen betalingen verricht kunnen worden. Yunoo heeft extra opties in de planning, waarvoor er wel betaald zal moeten worden.

3. Software. Wie zijn budget liever offline beheert - uit veiligheids­overwegingen of vanwege een integratie met Excel - kan de GeldManager van het Nibud (http://winkel.nibud.nl - Onze artikelen) gebruiken. Die werkt met de vier grootste banken en kost € 28,50. Alternatieven zijn C@shflow (http://www.bankingtools.nl - vanaf € 9,95) en Penningmeester (http://www.penningmeester.net - € 24,95).

4. CentiQ. Voor Tim werkt ING samen met CentiQ, een initiatief van het Ministerie van Financiën. Op de eigen site van CentiQ, Wijzer in Geldzaken (http://www.wijzeringeldzaken.nl), staat veel advies over financiële zaken. Handig is de indeling in levensfasen, waar­door u direct ziet waarop u moet letten bij het beginnen van een studie, een verhuizing of een scheiding. Bij de Hulpmiddelen en tips (http://www.wijzeringeldzaken.nl/handigehulpmiddelen.aspx) staan er links naar rekenmodules op partnersites, zoals de BufferBerekenaar (http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld.html) en de Geldzaken Organiser (http://www.blijfpositief.nl).

ING-klanten kunnen binnenkort gratis beschikken over Tim. Wie elders online bankiert, kan terecht bij Yunoo: ook gratis, maar iets minder handig.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01