BELASTINGEN - SUCCESSIERECHTEN - 21.08.2009

Erven of schenken van bedrijf wordt goedkoper

Het kabinet gaat het successie- en schenkingsrecht ingrijpend wijzigen. Eén van de onderdelen is de overdracht van een bedrijf. Dit wordt nog aantrekkelijker gemaakt door verdergaande vrijstellingen. Wat is interessant om te weten?

Vrijstelling bij voorzetting bedrijf

Wie op dit moment een bedrijf erft of geschonken krijgt, profiteert van een belastingvrijstelling van 75% van de waarde. Let op. Voorwaarde is wel dat de verkrijger het bedrijf voortzet.

Nieuw. Om dit nog aantrekkelijker te maken, verhoogt het kabinet de vrijstelling naar 90%. Slechts over de resterende 10% hoeft met de fiscus te worden afgerekend. Net als nu, kan voor de heffing over deze 10% uitstel van betaling worden aangevraagd. Dit kan maximaal voor een termijn van 10 jaar, rentedragend wel te verstaan.

Let op. De eis dat het bedrijf wordt voortgezet blijft gelden en wel voor een periode van minstens vijf jaar. Daarna wordt de voorwaardelijke vrijstelling omgezet in een definitieve. Wordt binnen tien jaar alsnog gestopt met het bedrijf, dan vervalt wel het uitstel van betaling.

Eisen versoepeld

Bij schenking geldt de vrijstelling nu overigens alleen als de schenker minstens 55 jaar oud is of meer dan 45% arbeidsongeschikt. Deze voorwaarden gaan vervallen, zodat in nog meer gevallen de vrijstelling van toepassing is.

Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen moet in geval van overlijden het bedrijf ten minste één jaar in bezit zijn geweest van de overledene. Bij schenking moet de schenker het bedrijf minstens vijf jaar in bezit hebben gehad.

Bedrijfspand en BV

Nieuw is dat de vrijstelling ook geldt voor onroerende zaken die de aandeelhouder van een BV aan die BV ter beschikking heeft gesteld. De verkrijger moet de onroerende zaak samen met het bedrijf verkrijgen. Ook moet hij de onroerende zaak weer aan de BV ter beschikking stellen.

Waarde tijdig aanvechten

Het aanslagbiljet zal het bedrag van de voorwaardelijke vrijstelling vermelden, zodat de verkrijger weet waaraan hij toe is. Ook de waarde van het ondernemingsvermogen wordt vermeld. Als nadien de vrijstelling vervalt en de aanslag daadwerkelijk wordt opgelegd, is het op dat moment niet meer mogelijk op de vastgestelde waarde terug te komen. Tip. Bent u het met die waarde niet eens, dan moet u dus direct bezwaar maken tegen de vaststelling van de waarde van het ondernemingsvermogen.

Nu rekening mee houden?

Het wetsvoorstel is nog niet in het parlement behandeld. Het ziet er echter naar uit dat in beide Kamers een meerderheid zich in de voorstellen kan vinden. Tip. Wacht daarom met het schenken van uw bedrijf als u dit al van plan was, want dit levert een extra vrijstelling van 15% op (90% vrijstelling in plaats van 75% nu).

Jonger dan 55? Wachten is zeker raadzaam als u jonger bent dan 55 jaar en niet minstens 45% arbeidsongeschikt. U profiteert dan volledig van de verhoogde vrijstelling, terwijl u onder de huidige wet overal naast grijpt. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2010. We houden het voor u in de gaten en komen er te zijner tijd op terug.

Let op. Het ging in dit artikel alleen over de belasting bij schenking of vererving. Daarnaast is er ook belastingheffing bij de ondernemer die stopt (over de meerwaarde van zijn bedrijf).

Profiteer van de komende wijzigingen inzake erven en schenken. Stel het schenken van uw bedrijf uit tot 2010 als u dit van plan bent. Doe dit zeker als u niet minstens 45% arbeidsongeschikt bent of jonger dan 55 jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01