BOER EN PRIVÉ - 14.08.2009

Gaat zwartgeldcontrole ook over de grens?

Jan Kees de Jager - de staatssecretaris van Financiën - is voor zwartspaarders de grote boze wolf aan het worden. Het bankgeheim van belastingparadijzen lijkt te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hoe zit dat nu? Wat speelt?

Banken die staatssteun krijgen, zijn niet langer een betrouwbare bondgenoot voor fiscale fraudeurs. En, belastingparadijzen worden door de Verenigde Staten en Europa gemangeld om het bankgeheim te laten varen. Moet u bang worden?

Volgt er een boete?

Fiscale fraudeurs kunnen op dit moment een boete krijgen van maximaal 100% van de ontdoken belasting. Daar komt nog rente bij en natuurlijk moet de ontdoken belasting gewoon betaald worden. Maar dat is blijkbaar niet genoeg. Want de Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen waarin deze maximumboete voor niet-aangegeven vermogen maar liefst mag worden verdrievoudigd. De boete kan dan van 100% naar 300%. Het betreft hier maxima, de inspecteur kan dus lager gaan zitten. Er is nu een officieel Besluit van staatssecretaris De Jager dat de boete dan maximaal 150% is.

Binnen- en buitenland. Een boete kan alleen opgelegd worden samen met een belastingaanslag. In dit verband is van belang dat de Europese rechter onlangs heeft toegestaan dat buitenlands inkomen en vermogen maar liefst 12 jaar belast kan worden. Binnenlands inkomen en vermogen kan slechts vijf jaar nagevorderd worden. Dat biedt de fiscus dus veel meer ruimte om in die situatie te heffen of te beboeten!

Hoe werkt de inkeerregeling?

Het belastingrecht kent nu nog een unieke faciliteit: de inkeerregeling. Wie de zaak geflest heeft, kan zich (tijdig, dat wil zeggen vóórdat de Belastingdienst u in het vizier krijgt) straffeloos melden bij de fiscus. Een vergrijpboete blijft u dan bespaard. Wel betaalt u belasting, rente en mogelijk een verzuimboete. Deze regeling werkt naar de mening van Financiën te ruim en men wil deze dan ook gaan versoberen. Men heeft namelijk voorgesteld dat u alleen een vergrijpboete kunt voorkomen als u snel (d.w.z. binnen twee jaar na het indienen van de betreffende aangifte) tot inkeer komt. Krijgt u te laat spijt, dan kunt u slechts een korting krijgen op de vergrijpboete. Hoeveel de boete dan zal zijn, is nog niet definitief duidelijk. Als de staatssecretaris zijn zin krijgt, kunnen de aanpassingen al per 1 juli 2009 ingevoerd zijn. Voor lopende gevallen komt er mogelijk een overgangsregeling.

Het net gaat zich sluiten. Voor wie zich - terecht of niet - bang heeft laten maken, is het zaak om tijdig tot inkeer te komen. Geef uzelf aan zolang het nog kan, is ook het duidelijke (en veel gevolgde) advies van de staatssecretaris. Berouw is daarvoor niet nodig. Voor de meeste spaarders is inkeer een kwestie van het afwegen van kansen en risico’s. Maar dat het net zich begint te sluiten is wel duidelijk. Angst alleen is een slechte raadgever. Bij de afweging of u tot inkeer wenst te komen en buitenlands vermogen gaat melden, moet u goed weten wat inkeer u gaat kosten. Dat moet u vergelijken met de kosten van gepakt worden.

Schoon schip. Als u tot inkeer komt, zal dat volledig moeten zijn. Een ‘beetje’ schoon schip maken kan niet. Het maakt ook nog verschil of u wit geld heeft gespaard (netto-inkomen dus) of dat er zwart verdiend geld (bijv. afgeroomde omzet) is gespaard. In dat laatste geval kan de fiscale schade groter zijn. Ga niet zelf aan de slag, maar roep bij wat grotere bedragen de hulp van een gespecialiseerd fiscaal advocaat in. Bedenk ook dat uw boekhouder als u inkeer overweegt, de verplichting heeft om u aan te geven bij de overheid.

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen waarin de maximumboete voor niet-aangegeven vermogen mag worden verdrievoudigd. Er is nu een officieel Besluit van staatssecretaris De Jager dat de boete dan 150% is.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01