EIGEN WEBSITE - HOSTING - 20.08.2009

Houd de uptime van uw website in het oog

Voor een ‘bakstenen winkel’ is het belangrijk dat hij toegankelijk is tijdens de openings­uren. Van een website wordt er verwacht dat hij altijd bezocht kan ­worden. Hoe kunt u de ‘uptime’ van uw website controleren?

1. Wat kan er fout lopen? Het is erg belangrijk dat uw website altijd toegankelijk is. Wanneer een bezoeker langskomt en geen toegang krijgt tot uw site, bent u de bezoeker niet alleen kwijt op dat moment, maar misschien ook voor de ­toe­komst. De gebruiker zal immers op zoek gaan naar alternatieven. Er zijn verschillende redenen waarom een site ontoegankelijk kan zijn: onder­houds­­werken aan de server, problemen met data­centra, het uitvallen van een netwerk of een server, servers die overladen zijn, enz. Het hostingbedrijf waar uw site staat, zal misschien niet meteen merken of melden dat er iets fout loopt. Aan u dus om waakzaam te blijven en mee in het oog te houden dat de site toegankelijk is. Gelukkig zijn er enkele (gratis) webdiensten die u daarbij kunnen helpen.

2. Wat doen monitoringdiensten? Die controleren vaak vanaf verschillende computers in de hele wereld of uw website toegankelijk is. Er wordt een signaal gestuurd naar de server waarop uw website staat en de responstijd wordt gemeten. Duurt de respons te lang of blijft die helemaal uit, dan wordt u verwittigd, per e-mail of per sms.

Tip. Geef niet het e-mailadres op dat bij het gecontroleerde domein hoort. Als het fout gaat met de server, zal de waarschuwingsmail u misschien immers ook niet be­­reiken! Neem dus een extern adres.Meer geavanceerde diensten controleren ook of de inhoud intact is door bijvoorbeeld na te gaan of een bepaald trefwoord aanwezig is en de site dus niet gekaapt werd. Nog andere diensten controleren of de toepassingen die op uw website draaien wel werken, of de certificaten voor een veilige toegang werken, enz. Ook is het mogelijk om rapporten te krijgen in een formaat (xls of csv) dat u kunt bewerken in andere programma’s.

3. Gratis versus betalend? Wellicht heeft u al genoeg aan een gratis dienst met basisfuncties. U vindt enkele degelijke, gratis diensten in de tabel. Een aanrader vinden wij Mon.itor.us, dat veel opties biedt, maar toch erg eenvoudig te gebruiken is en Are My Sites Up? omwille van de gratis applicatie voor de iPhone (Mon.itor.us heeft die alleen bij de te betalen dienst).

Meer geavanceerde diensten zijn alleen te verkrijgen tegen be­­taling en de prijzen variëren enorm naargelang van de mogelijkheden. Let vooral op wat er telt voor u, zoals de frequentie van de controles, vanaf hoeveel locaties, het aantal sms-berichten dat inbegrepen is in het aanbod, enz. Al de hier vermelde gratis diensten hebben ook een geavanceerd aanbod tegen betaling. We kunnen u bovendien nog de volgende twee diensten aanraden: Monitis (http://www.monitis.com), het bedrijf dat onder de naam Mon.itor.us een gratis dienst aanbiedt en InternetVista (http://www.internetvista.com), waar u 30 dagen lang de monitoring gratis kunt uittesten.

Frequentie van de ­controles Locaties van de controles Hoeveel sites kan men controleren? Waarschuwing via Rapport
Sms E-mail Twitter Rss
Are My Sites Up? http://aremysitesup.com 60 min. 1 5 ja ja neen neen neen
Mon.itor.us http://mon.itor.us 30 min. 3 onbeperkt neen ja neen ja ja
Montastic http://www.montastic.com 60 min. 2 100 neen ja neen ja neen
ServerMojo http://www.servermojo.com 60 min. 1 1 ja ja ja neen ja
Alertfox http://www.alertfox.com 15 min. 3 6 sensoren neen ja neen neen ja (web)

Het is erg belangrijk dat u meteen verwittigd wordt wanneer uw website uit de lucht is. Test de gratis dienst van Mon.itor.us of Are My Sites Up? - eventueel als opstap naar geavanceerde diensten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01