WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.08.2009

Levert kale kip onrechtmatige daad op?

Een rechtspersoon krijgt een forse naheffingsaanslag. Dan worden de activiteiten overgesluisd naar een andere rechtspersoon. Heeft de fiscus het nakijken? Is dit onrechtmatig tegenover de fiscus? Wat heeft de rechter nu beslist?

Twee rechtspersonen en de ontvanger. De hoofdrolspelers in dit advies zijn de ontvanger van de Belastingdienst enerzijds en Coöperatie Scheepswerf de Titanic B.A. en Constructie- en Handelscoöperatie de Titanic B.A. anderzijds. De coöperaties zijn op hetzelfde adres gevestigd en hebben (deels) dezelfde bestuurders.

Tussenpersoon. Daarnaast speelt ook de tussenpersoon Peter S. een belangrijke rol in de procedures.

DGA en BV. Hoewel het in deze zaak gaat om de handel en wandel tussen twee coöperaties, is dit bijv. ook voor de DGA en zijn BV belangrijk.

Naheffingsaanslag loonheffing

Activiteiten overgesluisd. Op een zeker moment wordt aan Scheepswerf Titanic een naheffingsaanslag loonheffing van ruim 7 miljoen euro opgelegd. Scheepswerf Titanic is het niet eens met deze aanslag en ziet goede mogelijkheden om deze aanslag in bezwaar en beroep te bestrijden. De scheepswerf vreest echter dat de orders en dus de belangen van opdrachtgevers, leveranciers en crediteuren in gevaar komen. In verband daarmee draagt Scheepswerf Titanic alle activiteiten inclusief de lopende orders over aan Constructie- en Handelscoöperatie Titanic. Hiermee bereikt Scheepswerf Titanic dat de schepen kunnen worden afgebouwd. Iedereen tevreden dus?

Onrechtmatige daad door overhevelen?

Kale kip? De Belastingdienst is minder gelukkig met de hele gang van zaken. Als gevolg van de overdracht van de activiteiten door Scheepswerf Titanic ziet de Belastingdienst de mogelijkheden om de naheffingsaanslag van 7 miljoen euro te innen, als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De Belastingdienst stapt naar de rechter om het geld alsnog binnen te krijgen. Formeel heeft de Belastingdienst niets te vorderen van Constructie- en Handelscoöperatie Titanic, maar de Belastingdienst vindt dat de handelswijze van de beide coöperaties jegens de Belastingdienst een onrechtmatige daad is. Omdat het van een kale kip slecht veren plukken is, richt de Belastingdienst de procedure wegens onrechtmatige daad tegen Constructie- en Handelscoöperatie Titanic.

Tussenpersoon aansprakelijk? Bovendien vindt de Belastingdienst dat ook Peter S. aansprakelijk is uit onrechtmatige daad. Peter S. had geen enkele bemoeienis met de overdracht van de activiteiten van de ene coöperatie naar de andere; hij was slechts als zelfstandig werkend tussenpersoon betrokken bij het plaatsen van orders bij de werf. Maar Peter S. was volgens de Belastingdienst op de hoogte van de gang van zaken en heeft willens en wetens meegewerkt aan het benadelen van de Belastingdienst.

Oordeel rechter

Handelen onrechtmatig! De rechter (Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, LJN: BI7721 en BI7725) vindt dat het handelen van de beide coöperaties inderdaad een onrechtmatige daad oplevert tegenover de Belastingdienst.

Constructie- en Handelscoöperatie Titanic moet de door de Belastingdienst geleden schade (gedeeltelijk) vergoeden.

Met Peter S. liep het beter af. Als tussenpersoon was hij niet betrokken bij de transacties tussen de beide coöperaties. Dat hij hier wellicht van op de hoogte was, is onvoldoende om hem wegens onrechtmatige daad op te laten draaien voor de schade van de Belastingdienst.

Het overhevelen van activiteiten van de ene rechtspersoon naar een andere kan een onrechtmatige daad jegens de fiscus opleveren voor beiden. Zij moeten de fiscus de schade vergoeden als zo de belastingschuld niet geĂŻnd kan worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01