APPARTEMENTSRECHTEN - 20.08.2009

Maar ik heb toch een vergunning!

Uw cliënt woont in een appartementencomplex en wil zijn appartement gaan verbouwen. Hij heeft hiervoor al een bouwvergunning van de gemeente. Mag hij meteen aan de slag of kan hier nog een stokje voor worden gestoken?

Toestemming vragen

Stel, uw cliënt wil zijn appartement gaan verbouwen. Hij moet dan op een aantal dingen letten.

Als hij wijzigingen wil aanbrengen aan privégedeelten van het appartement, heeft hij hiervoor in principe geen toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars. Maar, hij moet hun wel inlichten. Een verandering mag alleen als deze geen nadeel aan andere gedeelten toebrengt.

Gemeenschappelijk deel. Wil uw cliënt een wijziging aanbrengen aan gemeenschappelijke zaken en gedeelten, dan heeft hij hiervoor toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE).

Let op. Wordt de verzekeringspremie door de verandering hoger? Dan moet hij dat betalen!

Bouwvergunning

Wanneer uw cliënt wil gaan verbouwen, heeft hij hiervoor vaak een bouwvergunning van de gemeente nodig. Wil hij een gemeenschappelijke zaak verbouwen, dan heeft hij dus aan de ene kant toestemming nodig van de VvE; en aan de andere kant is (vaak) een vergunning van de gemeente vereist. De gemeente zal de vergunningsaanvraag toetsen aan de geldende voorschriften.

Voor de Vereniging van Eigenaars spelen hele andere aspecten een rol, zoals bijvoorbeeld het architectonisch uiterlijk van het gebouw.

Wij verlenen geen toestemming!

In de eerste plaats zal de Vereniging van Eigenaars geen toestemming verlenen als er geen vergunning is verleend. De VvE is er immers niet bij gebaat wanneer er een verbouwing plaatsvindt die niet aan de wettelijke vereisten voldoet.

In de tweede plaats kan de Vereniging van Eigenaars, ondanks dat er een vergunning is verleend, toch besluiten geen toestemming te geven.

VvE ligt dwars, en dan?

Als de Vereniging van Eigenaars geen toestemming wil verlenen voor een verbouwing aan een gemeenschappelijke zaak, dan kan uw cliënt zich tot de rechter wenden. Hij kan dan een vervangende machtiging aan de kantonrechter vragen.

De kantonrechter zal toetsen of de Vereniging van Eigenaars de toestemming terecht heeft geweigerd. Is de kantonrechter van oordeel dat er geen redelijke grond is voor de weigering, dan geeft hij de vervangende toestemming. Uw cliënt mag dan alsnog verbouwen.

Architectonisch uiterlijk

De rechter (LJN: BH6045) heeft onlangs moeten oordelen over de volgende situatie.

De heer Dekkers wilde graag zijn appartement uitbreiden en een airco laten plaatsen. De architect had hiermee ingestemd en de gemeente had een bouwvergunning verleend. De VvE wilde echter geen toestemming verlenen.

Hierop stapte Dekkers naar de rechter. De Rechtbank en het Hof oordeelden dat door de uitbreiding van het appartement de aanwezige symmetrische elementen in het gebouw te veel worden aangetast. Dekkers kreeg dus geen toestemming voor de uitbreiding van het appartement.

Ook het plaatsen van de airco was niet toegestaan omdat Dekkers niet voldoende had bewezen dat de andere bewoners hiervan geen geluidsoverlast zouden ondervinden.

Voor de verbouwing van zijn appartement heeft uw cliënt niet alleen een (bouw)-vergunning nodig, maar ook toestemming van de VvE. Wordt deze toestemming niet verleend, dan kan hij nog altijd naar de rechter stappen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01