RELATIE OP HET WERK - 19.08.2009

Niet zoenen op de werkvloer

Twee van uw werknemers zijn helemaal voor elkaar gevallen en hebben nu buiten werktijd een relatie. Dat geeft allerlei lastige verwikkelingen binnen het bedrijf. Kan dit een reden zijn om een van beiden te ontslaan?

Is er iets geregeld?

In principe is een (buitenechtelijke) relatie op het werk geen reden voor een beëindiging van een arbeidsrelatie. Iedereen heeft immers het recht op respect voor zijn of haar privéleven. Dat is geregeld in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (het EVRM).

Er zijn grenzen. Helaas heeft u als werkgever in principe niets te zeggen over de relatie die is ontstaan op uw bedrijf. Maar u hoeft niet zomaar alles goed te vinden. Als deze relatie bijv. tot gevolg heeft, dat een van beide werknemers zijn werk niet meer goed doet, wordt het een ander verhaal.

Nou is het genoeg geweest!

Als u als een werkgever een arbeidsovereenkomst wilt beëindigen vanwege een relatie op de werkvloer, moet u daar wél een belang bij hebben. Van u als werkgever wordt namelijk verwacht dat u eerst bekijkt of er ook nog een andere oplossing mogelijk is dan het ontslaan van één van beide werknemers. Misschien kan een van de werknemers wel op een andere afdeling worden geplaatst of zijn er mogelijkheden in een andere functie.

Goed werknemer. Het kan natuurlijk zijn dat de werknemer weigert om mee te werken aan een oplossing, terwijl u als werkgever kunt aantonen dat hij niet meer goed kan functioneren in zijn huidige functie. Voor een rechter kan date voldoende reden zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. En dat kan zelfs zonder of met slechts een geringe beëindigingsvergoeding.

Dit overkwam uw collega

In het bedrijf van uw collega ging al lange tijd het gerucht dat twee werknemers een relatie zouden hebben. Uw collega merkte daar weinig van. De tortelduifjes werkten weliswaar in hetzelfde team, maar deden hun werk goed en ook de sfeer in het team leed er niet onder. Uw collega besloot dan ook er geen aandacht aan te besteden en liet het voor wat het is.

De bom gebarsten. Dit ging lange tijd goed, totdat er aan die relatie een einde kwam. De twee werknemers meden elkaar in eerste instantie zo veel mogelijk. Maar na een maand bleek dat ze niet meer met elkaar wilden en konden werken. Voor uw collega was de maat toen vol. Helemaal toen het team uiteen dreigde te vallen en de resultaten terugliepen. Hij besloot dat Ă©Ă©n van de werknemers moest vertrekken. Voor hem was de keus snel gemaakt: een van beiden is zeer belangrijk voor het team en het bedrijf, terwijl de andere werknemer vervangen kon worden. Mocht hij nu kiezen voor de minst belangrijke werknemer?

Genoeg geweest. Een rechter heeft in een vergelijkbare situatie geoordeeld, dat aan de arbeidsovereenkomst van Ă©Ă©n van beide werknemers een einde kan worden gemaakt. De werkgever hoeft zijn keuze daarbij niet te verantwoorden.

Aan u de keus. De werknemers hadden door hun relatie zelf het risico genomen dat Ă©Ă©n van hen zou moeten vertrekken. Gelukkig voor deze werkgever betekende dat dat hij maar een kleine vergoeding hoefde te betalen.

Tip. Een relatie tussen werknemers is een privé-aangelegenheid. Slechts als u als werkgever een belang heeft, zal de rechter in zo’n situatie overgaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Probeer altijd eerst een andere oplossing te vinden, voor u naar de rechter stapt.

Een relatie tussen werknemers is privé. Alleen als u daar als werkgever een belang bij heeft, bijv. omdat de tortelduifjes niet (meer) samen kunnen werken, kunt u een van beide werknemers ontslaan. Probeer altijd eerst een andere oplossing te vinden, voor u naar de rechter stapt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01