CONTROLE - 25.08.2009

Pas op met uw administratie

Officieel bent u zelfs verplicht tot het secuur bijhouden en bewaren van de administratie van uw bouwbedrijf. Dat ondervond laatst ook een ondernemersechtpaar uit Oost-Nederland.

Wat deed men allemaal niet goed? Er werden geen goede aantekeningen gemaakt van de tellingen van het kasgeld. Kasverschillen werden niet geboekt. De kasadministratie klopte dus niet. Verder werden de uitdraaien van de dagafsluitingen, diverse bonnen, werkbriefjes en offertes niet bewaard. Daarnaast werden er gegevens uit het elektronisch kassysteem verwijderd en was een groot deel van het verrichtte werk niet in de administratie opgenomen.

Geen poot om op te staan? Misschien zegt u nu: “Laat de Belastingdienst maar bewijzen, dat de aangegeven omzet en winst niet kloppen.” Maar, het echtpaar in deze procedure kreeg te maken met de zogeheten ‘omkering van de bewijslast’. Als de administratie niet goed wordt gevoerd en niet gedurende ten minste zeven jaar wordt bewaard (bij onroerende zaken geldt zelfs een bewaartermijn van tien jaar), mag de fiscus een schatting maken en dan moet u als ondernemer bewijzen, dat de schatting van de fiscus niet klopt. En daarvoor geldt een zware vorm van bewijs. Normaal gesproken is aannemelijk maken voldoende.

Bij wie ligt de bewijslast? Maar, bij de omkering van de bewijslast moet de ondernemer laten blijken, dat de schatting van de fiscus niet klopt. De fiscus mag niet naar willekeur een schatting maken en zal deze ook wel moeten onderbouwen, maar in de praktijk blijkt dat een ondernemer het bijna nooit redt, als hij met de omkering van de bewijslast geconfronteerd wordt. En ook voor de accountant of de adviseur is er dan vaak geen redden meer aan.

Boete. Het echtpaar kreeg ook een boete van 45% (ruim € 25.000,-).

Het voeren van een goede administratie en het bewaren daarvan loont. Het kost tijd, maar bij controle staat u sterker tegenover de fiscus.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01