RECHT VAN DE BOUW - 25.08.2009

Retentierecht: hekken om de bouwplaats

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor: hekken om de bouwplaats met daarop een groot bord ‘hier wordt het retentierecht door aannemer X uitgeoefend’. Maar wat is een retentierecht nu precies? En kunt u daar gebruik van maken?

Een bekend voorbeeld van het retentierecht is de auto die voor reparatie naar de garage gaat en waarbij de eigenaar van de auto weigert de factuur te betalen. De garagehouder mag de auto onder zich houden tot het moment dat betaling plaatsvindt. Wat is nu precies dat retentierecht?

Vereisten retentierecht

Retentor. Als het gaat om het retentierecht wordt vaak gebruikgemaakt van lastige, juridische benamingen. Wij proberen de dingen niet moeilijker te maken dan ze zijn en gebruiken als het even kan geen ingewikkelde benamingen. Maar soms kunnen we er niet onderuit. Zo zullen we hier de partij die zich beroept op een retentierecht aanduiden als ‘retentor’.

1. De retentor moet een ‘opeisbare vordering’ hebben op zijn wederpartij. Dat wil zeggen dat de wederpartij verplicht is de rekening meteen te betalen.

2. Er moet voldoende samenhang bestaan tussen de vordering en datgene wat de retentor onder zich houdt. Zoals de garagehouder die de auto onder zich heeft gekregen in verband met de reparatie.

3. De retentor moet de zaak in zijn macht hebben. De garagehouder die de auto in zijn werkplaats heeft staan, heeft de auto dus in zijn macht. Zodra hij de auto afgeeft aan de eigenaar, is die macht voorbij en kan hij het retentierecht niet meer uitoefenen.

Anderen met een jonger recht. Het kan natuurlijk voorkomen dat de auto wordt verkocht terwijl deze nog in de garage van de retentor staat. Wanneer de nieuwe eigenaar de auto komt ophalen, kan de garagehouder zich ook ten opzichte van deze nieuwe eigenaar beroepen op het retentierecht. Juristen zeggen dan dat de retentor zijn retentierecht ook kan inroepen tegen anderen die later een recht op de zaak hebben gekregen.

Derden met ouder recht. Een andere situatie: de eigenaar leent zijn auto uit en verplicht de lener tot onderhoud. De lener gaat naar de garage maar betaalt niet. Als de eigenaar dan naar de garage gaat mag de garagehouder zich ook ten opzichte van hem beroepen op het retentierecht. Juridisch gezegd: de retentor kan zijn retentierecht ook inroepen tegen anderen die een ouder recht op de zaak hebben.

Retentierecht en onroerend goed

Da’s mooi voor auto’s, maar hoe zit het met de aannemer? Kan hij een project zo maar houden?

Bij onroerende zaken kan ook een retentierecht worden uitgeoefend. Daarvoor is noodzakelijk dat het retentierecht ‘kenbaar’ is om zodoende in de macht te komen. Gegevens over onroerende zaken kunnen worden ingeschreven in het Kadaster; maar juist bij een retentierecht is dat moeilijk.

Tip. Neem contact op met het Kadaster en probeer uw retentierecht tóch ingeschreven te krijgen.

Tip. Maak uw retentierecht kenbaar door - voor oplevering - hekken te plaatsen om de bouwplaats en vermeld daarop dat u uw retentierecht uitoefent. Zorg dat de bouwplaats niet meer toegankelijk is voor anderen.

Wat levert het op? Als het retentierecht eenmaal is ingeroepen, heeft u uw geld nog niet binnen. Maar u heeft natuurlijk wel een mooi drukmiddel. Let op. U mag de zaken die u onder zich heeft niet verkopen om daarmee uw rekening betaald te krijgen. Daarvoor moet u eerst naar de rechter voor een vonnis.

Neem contact op met het Kadaster en probeer uw retentierecht tóch ingeschreven te krijgen.Maak uw retentierecht kenbaar door - voor oplevering - hekken te plaatsen om de bouwplaats en vermeld daarop dat u uw retentierecht uitoefent. Zorg dat de bouwplaats niet meer toegankelijk is voor anderen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01