AUTO - 31.08.2009

Soms geen bijtelling bestelauto

Bestelauto’s die bijna alleen geschikt zijn voor vervoer van goederen, ontlopen de bijtelling. De fiscus legt deze regel erg strikt uit, de rechter niet. En nu?

Hoe zat het ook alweer? Voor bestelauto’s waarmee ook privé gereden mag worden, gelden de normale regels voor de bijtelling. Er is wel een uitzondering voor bestelauto’s die bijna alleen geschikt zijn voor het vervoer van goederen. De Belastingdienst gaat hier niet snel van uit. Als voorbeeld noemt men alleen de bestelauto met maar één zitplaats voor de bestuurder. Bovendien moeten dan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. Maar de fiscus blijkt toch wat té streng. Lees verder waarom.

Uitspraak rechter. Uit een zaak die onlangs voor de rechter kwam, blijkt dat de fiscus de regels te strikt interpreteert. En dat ook een bestelauto met twee stoelen onder de uitzondering kan vallen. Deze uitspraak door het Gerechtshof in Den Bosch werd onlangs door de Hoge Raad bevestigd (LJN: BB3475). De betreffende bestelauto werd gebruikt door een bloemenhandelaar, die in de laadruimte van de auto vaste stellages had laten bouwen voor het vervoer van bloemen en planten. Bovendien blijkt uit de uitspraak dat ook de omvang van de bestelauto een rol speelt.

Betekenis voor de praktijk. De uitspraak houdt niet in dat voor iedere bestelauto met twee zitplaatsen de bijtelling niet geldt. Maar het betekent wel dat het uitgangspunt van de fiscus niet spoort met de regels. Het zal dus van de omstandigheden afhangen of uw bestelauto met twee zitplaatsen onder de bijtelling valt of niet. Gaat het om een bestelauto waarvan de laadruimte zoals in dit geval stellages bevat, dan heeft u een goede kans dat de bijtelling niet van toepassing is. Stellages zijn er uiteraard niet alleen voor bloemen. Ook bijvoorbeeld loodgieters en timmerlieden gebruiken vaak bestelbusjes waarvan de laadruimte is volgepakt met stellages en rekken om het nodige gereedschap op zijn plaats te houden.

Bovendien zal bij een wat grotere bestelbus de bijtelling sneller geen toepassing vinden. Tip. Ga voor dergelijke bestelauto’s dus niet al te snel akkoord met een bijtelling. Overleg hierover zo mogelijk vooraf met de belastinginspecteur en leg hem deze rechterlijke uitspraak voor.

Ook voor bestelauto’s met twee zitplaatsen kunt u onder de bijtelling uitkomen. De inrichting en grootte zijn hiervoor bepalend, aldus de rechter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01