AUTO - 26.08.2009

Stop de parkeerboete

Een parkeerbon heeft u vandaag de dag zo te pakken. Maar ja, dan moet u zich ook maar aan de regels houden, zou de agent zeggen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de gemeente. Over welke regels hebben we het dan eigenlijk?

Parkeerbelasting. Een gemeente kan alleen parkeerbelasting heffen als dit via een verordening geregeld is. Hierin moet onder andere staan in welke straten parkeerbelasting betaald moet worden en op welke tijden. Ook moet de verordening melden welk bedrag aan kosten in rekening wordt gebracht als er geen of te weinig parkeerbelasting is betaald. Dit bedrag moet onderbouwd zijn; de te verwachten opbrengsten mogen niet meer zijn dan de te verwachten kosten. Tip. Check altijd of uw gemeente u op grond van de verordening wel een parkeerboete op had mogen leggen.

Verschil tussen kaartje en vergunning

Parkeerkaartje. Als u parkeerbelasting moet betalen, kan dit op twee manieren: via het bekende parkeerkaartje of via een parkeervergunning.

Het komt nogal eens voor dat een parkeerkaartje op de grond valt bij het dichtslaan van de deur of met de verkeerde kant naar boven wordt gelegd. Als u achteraf met uw kaartje kunt aantonen dat u wel parkeerbelasting heeft betaald, krijgt u een parkeerboete bijna altijd terug.

Parkeervergunning. Heeft u een vergunning op kenteken, dan vervalt een boete eveneens bijna altijd als u de vergunning kunt tonen. Meestal is het al genoeg als u de gemeente belt en aangeeft dat u een vergunning heeft. Let op. De zaak ligt anders als het een vergunning is die niet aan een kenteken gebonden is. Dan kunt u namelijk nooit bewijzen dat dezelfde vergunning niet gelijktijdig voor een andere auto is benut. De boete blijft dan.

Boetes buiten uw schuld

Overmacht. Er zijn situaties denkbaar waarbij het niet uw schuld is dat u geen parkeerbelasting heeft betaald. Stel dat u op weg naar de betaalautomaat onwel wordt en snel hulp moet zoeken. In dit soort zaken zal de gemeente of de rechter een opgelegde parkeerboete achteraf vrijwel altijd verscheuren.

Fout gemeente

Als een gemeente ergens parkeerbelasting wil heffen, moet dit voldoende duidelijk zijn. Het komt regelmatig voor dat uit de bebording of aanwijzingen op de parkeermeter niet duidelijk wordt waar op welk moment betaald moet worden. Borden zijn soms ook moeilijk zichtbaar of onlogisch geplaatst. Tip. Krijgt u in een dergelijke situatie een boete, vecht deze dan altijd aan. Neem foto’s van de onduidelijke situatie als bewijs.

Laden en lossen. Een fout van de gemeente kan ook veroorzaakt worden door de controleur. Zo is laden en lossen uitdrukkelijk iets anders dan parkeren en dan hoeft u dus niet te betalen. U moet de goederen of personen wel direct inladen en het moet gaan om goederen die u door omvang of gewicht moeilijk over een grotere afstand lopend kunt vervoeren.

Boete of belasting? Er is verschil tussen een parkeerboete en parkeerbelasting. Een boete krijgt u bijvoorbeeld voor parkeren op een plaats waar dit niet mag. Dit is iets anders dan een naheffing parkeerbelasting, die u krijgt omdat u niet of te weinig parkeergeld heeft betaald.

Uit de rechtspraak rond parkeerboetes blijkt dat u bij een defecte parkeerautomaat gewoon op zoek moet gaan naar een andere die wel werkt. Ook blijkt dat u een bon kunt krijgen in de tijd die u kwijt bent om geld te wisselen. Tip. Heeft u echter twee kaartjes gekocht die elkaar in tijd overlappen, dan mag u de tijd bij elkaar optellen.

Krijgt u een parkeerboete, ga dan altijd na of de gemeente de regels (juiste verordening, goede bebording en aanwijzingen) in acht heeft genomen. Verzamel voldoende bewijs als dit niet zo is en teken vervolgens bezwaar aan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01