PERSONEEL - 25.08.2009

Uw werknemer is tijdens zijn vakantie ziek geworden

In onze multiculturele samenleving komt het vaak voor dat werknemers in hun vakantie familie en vrienden in het buitenland bezoeken. Maar hoe zit het als uw werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt? Hoe gaat u daarmee om?

Arbodienst

Als uw werknemer in Nederland ziek wordt, zal uw Arbodienst de verzuimmelding op de afgesproken manier behandelen. En eventueel kan uw bedrijfsarts de werknemer oproepen voor een controle. Dat kan allemaal natuurlijk niet in het land waar uw werknemer ziek is.

Verdrag. Met een aantal landen is een verdrag gesloten waarin is vastgelegd bij welke lokale instanties uw werknemer zich ziek kan melden.

Een volledige lijst kunt u downloaden van http://bouw.indicator.nl (BW 12.01.04)

Dat gaat niet zomaar. U moet als werkgever deze instellingen verzoeken om uw werknemer te controleren. Op die manier hoeft uw werknemer niet naar naar een plaatselijke dokter of medicijnman, maar wordt hij door een overheidsinstantie gecontroleerd. Op die manier wordt de kans op misbruik kleiner.

Hulp inschakelen. U kunt het UWV inschakelen om het contact met de plaatselijke instanties te verzorgen. Dit kost meestal wel weer wat tijd. Maar u kunt ook zelf een plaatselijk bureau inschakelen. Dit bureau kan dan contact opnemen met de officiële buitenlandse instantie die de ziekmelding kan controleren. Op die manier heeft u mogelijk binnen een paar dagen al duidelijkheid.

Leg afspraken vast

Het is niet vanzelfsprekend dat uw zieke (buitenlandse) werknemer weet waar hij zich tijdens ziekte moet melden. Maak daarom afspraken over ziekmelden tijdens vakantie, zeker als er veel buitenlandse werknemers bij u werken.

Tip. Maak afspraken over wanneer en bij wie de werknemer zich ziek moet melden, en op welke manier hij zich ziek moet melden. Leg deze afspraken schriftelijk vast in een (bedrijfs- of verzuim)-reglement of in de arbeidsovereenkomst.

Tip. Verlang van uw werknemer dat hij bij terugkomst een verklaring van een arts uit zijn vakantieland kan overleggen. Uw bedrijfsarts kan dit dan deskundig beoordelen.

Tip. Als uw werknemer u niet de kans geeft om te controleren of hij daadwerkelijk ziek is, mag u de loonbetaling opschorten. Zodra u wél kunt vaststellen dat uw werknemer ziek was, moet u het loon alsnog (met terugwerkende kracht) betalen.

Let op. U moet de werknemer meteen schriftelijk meedelen zodra u zijn loon gaat opschorten. U mag daar niet mee wachten tot het moment dat u normaal gesproken het loon betaalt.

Vragen staat vrij

U kunt uw werknemer natuurlijk altijd vragen of hij bereid is om voor controle naar Nederland te komen. Als hij daarmee instemt is het mooi. Maar dat kan natuurlijk alleen als hij daartoe in staat is en daarvoor heeft u dan de comtrole van een arts nodig. Dat schiet dus niet op.

Wat mag? Natuurlijk mag u ook vragen waar hij zich bevindt en u mag van hem verlangen dat hij u op de hoogte brengt als hij ergens anders naar toe gaat. En natuurlijk mag u ook vragen wat hij mankeert en wanneer hij denkt beter te zijn.

Let op. Uw werknemer hoeft op deze laatste vraag geen antwoord op te geven. Hij hoeft zijn ziekte alleen te bespreken met zijn arts of verzuimbegeleiding.

Maak afspraken over wanneer en bij wie de werknemer zich ziek moet melden, en op welke manier hij zich ziek moet melden. Leg deze afspraken schriftelijk vast in een (bedrijfs- of verzuim)reglement of in de arbeidsovereenkomst.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01