ZOIETS OVERKOMT U TOCH NIET? - 21.08.2009

Wat een molensteen, dat huurcontract!

Stel, de omzetontwikkelingen vallen zwaar tegen. Helaas loopt het huurcontract nog drie jaar en met angst en beven ziet u de komende maanden tegemoet. Op welke manier kunt u proberen onder het huurcontract uit te komen?

Contract is contract. Zoals bij elke overeenkomst geldt ook bij huurovereenkomsten van bedrijfsruimten: contract is contract. Dat geldt dus niet alleen voor uw verhuurder maar ook voor u. Als u dus een huurcontract voor vijf jaar afsluit met uw verhuurder, dan zit u daar voor vijf jaar aan vast. Ook als u dat op een bepaald moment wat minder goed uitkomt. Uw verhuurder mag u aan het contract houden. U kunt daar dus niet zomaar onderuit, ook niet als het minder gaat.

Indeplaatsstelling bij winkels, e.d.

Opvolger. Voor middenstandsbedrijfsruimte (ook wel ‘art. 290-bedrijfsruimte’ genoemd) zoals winkels, restaurants en café’s, is er een ontsnappingsmogelijkheid via de indeplaatsstelling. Als u als huurder een kandidaat heeft die uw bedrijf wil overnemen, dan kunt u de verhuurder vragen deze als nieuwe huurder (in uw plaats) te accepteren. Als de verhuurder daar niet mee akkoord gaat, kunt u de kantonrechter verzoeken om een indeplaatstelling. De kantonrechter zal dat alleen weigeren als de nieuwe huurder onvoldoende waarborgen biedt voor een correcte nakoming van de huurovereenkomst en de bedrijfsvoering.

Overdracht contract?

‘Indeplaatsstelling’ kan natuurlijk niet als u geen nieuwe huurder vindt of de bedrijfsruimte geen middenstandsbedrijfsruimte is.

Overige bedrijfsruimte. Als geen sprake is van middenstandsbedrijfsruimte, hangt het van het contract af of er een mogelijkheid van tussentijdse opzegging bestaat. Is zo’n mogelijkheid opgenomen, dan kunt u de huurovereenkomst opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn. In negen van de tien gevallen is die mogelijkheid er echter niet. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Nieuwe huurder aandragen

U kunt natuurlijk altijd een nieuwe huurder bij uw verhuurder aandragen. Uw verhuurder kan deze dan als nieuwe huurder accepteren maar is daartoe niet verplicht. Meestal zal hij een nieuw huurcontract willen opmaken, met een andere huurprijs en/of langere huurperiode. Als uw verhuurder daar uiteindelijk beter mee af is, zal hij geen bezwaar hebben om het huurcontract tussentijds te beëindigen. Maar nogmaals: de verhuurder kan niet gedwongen worden de nieuwe huurder te accepteren, ook niet via de rechter.

Afkoopsom betalen

Kunt u geen nieuwe huurder vinden, dan zult u moeten proberen met uw verhuurder tot overeenstemming te komen om tussentijds van het contract af te komen. Dat kunt u doen door hem uw situatie duidelijk te maken en zo nodig financiële stukken te overleggen waaruit blijkt dat uw bedrijf de afgrond dreigt in te glijden. In veel gevallen blijkt de verhuurder dan ook bereid om met u een deal te sluiten, omdat deze ook niet zit te wachten op een faillissement met leegstand als gevolg.

Een deal. In die deal zal zeker een vergoeding voor de afkoop van het huurcontract worden gevraagd. Een deel van die afkoopsom kunt u voldoen vanuit de waarborgsom; voor het andere deel zult u dan geld moeten zien te vinden.

En, als de verhuurder snel een nieuwe huurder vindt, heeft hij én de afkoopsom en de huurpenningen van de nieuwe huurder.

Kunt u geen nieuwe huurder vinden voor u in de plaats, probeer dan met uw verhuurder tot overeenstemming te komen over een afkoop van het huurcontract. Dat is voordeliger dan de hele rit van het huurcontract te moeten uitzitten.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01