We hadden toch een afspraak?
Omdat u een grote klus moet klaren, neemt u een nieuwe medewerker aan voor drie maanden. Net als hij een beetje vooruit kan, geeft hij er de brui aan. Kan dat zomaar? U had toch een afspraak? Kunt u schadevergoeding eisen?
Je laat me toch niet in de kou staan?
Lekker druk. Vanwege een grote klus huurt Constructa enkele medewerkers op tijdelijke basis in. Het gaat om een periode van 3 maanden.
Geen beding. Constructa sluit met deze medewerkers een contract voor bepaalde tijd. Vanwege de korte duur van het contract wordt de mogelijkheid om het contract tussentijds op te zeggen niet opgenomen. Dat betekent dus dat geen van beiden het contract kan opzeggen en dus de drie maanden dat het contract duurt, moet ‘uitzitten’.
Na twee weken vertelt medewerker Willem dat hij vertrekt. Het vertrek van Willem gaat Constructa niet in de kouwe kleren zitten, want Willem was een goed ingewerkte kracht en een ander is niet zomaar voorhanden.
Dat kan toch niet zomaar!
Afspraak is afspraak! Van belang is dat er tussen Constructa en Willem een contract is overeengekomen zónder opzegbeding. Dit betekent simpelweg dat beide partijen binnen de afgesproken drie maanden niet van elkaar af kunnen.
Tip. Alsu het met elkaar eens bent over een vroegtijdig einde van het contract, is dat natuurlijk mogelijk. Als u daarover afspraken kunt maken, is daarmee de kous af.
Let op. Houd er rekening mee dat uw werknemer een vergoeding (afkoopsom) zal willen in ruil voor zijn medewerking. Het openbreken van het contract kan u dus geld kosten.
Let op. Is er wél een opzegbeding overeengekomen, dan kan uw werknemer opzeggen maar moet hij ‘uitwerken’ gedurende de opzegtermijn. Maar wilt ú opzeggen, dan heeft u een ontslagvergunning nodig en dat kost veel te veel tijd. Daar heeft u dus niets aan!
Betalen zul je!
Constructa is woedend over de opzegging van Willem en wil het er niet bij laten zitten. Gelukkig biedt de wet daarvoor een mogelijkheid.
Niet volgens de regels. De opzegging van Willem is niet volgens afspraak. Juristen spreken dan van een ‘onregelmatige opzegging’. Hierdoor is Willem schadeplichtig. Dit betekent dat Constructa schadevergoeding van Willem kan eisen, eventueel zelfs via de kantonrechter.
Constructa heeft daarvoor twee mogelijkheden:
• de gefixeerde schadevergoeding, die gelijk is aan het loon dat Constructa had moeten betalen bij een rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dus het loon over de resterende duur van het contract;
• de volledige schadevergoeding, dus de schade die Constructa daadwerkelijk geleden heeft.
Tip. Is uw schade te overzien of moeilijk te bewijzen? Kies dan voor de gefixeerde schadevergoeding. Deze schadevergoeding hoeft u immers niet te bewijzen terwijl de volledige schadevergoeding in de praktijk lastig te bewijzen is.
Let op. De kantonrechter kan deze vergoeding matigen als de werknemer dat vraagt.
Let op. Als Constructa had opgezegd, dan had Willem van haar de gefixeerde schadevergoeding kunnen eisen.
Tip. Neem bij een contract voor zeer korte tijd (korter dan drie maanden) geen opzegbeding op. Dit beding heeft voor u als werkgever immers nauwelijks meerwaarde. Het geeft alleen uw werknemer de gelegenheid om eerder te vertrekken.