UW RAADSMAN - 03.12.2009

Wettelijke rente, hoe zit dat?

Soms is het niet anders en trekt een cliënt zijn opdracht in. Natuurlijk stuurt u hem uw nota, onder andere voor geplaatste advertenties. Als uw cliënt niet op tijd betaalt, wilt u ook rente in rekening brengen. Waar moet u op letten?

Twee verschillende soorten

De wet maakt onderscheid tussen twee verschillende soorten wettelijke rente.

De wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Deze rente kan in rekening worden gebracht wanneer één van de partijen een particulier is. Dat speelt dus vooral bij woningtransacties.

De wettelijke rente voor handelstransacties. Deze rente kan in rekening worden gebracht wanneer beide partijen zakelijke partijen zijn. Dat speelt dus vooral bij bedrijfspanden.

Wanneer verschuldigd?

Handelstransacties. Als niets anders is afgesproken bij een handelstransactie,is de wettelijke rente verschuldigd vanaf 30 dagen na:

  • de dag van ontvangst van de factuur;
  • de dag dat de prestatie is geleverd, dus bijvoorbeeld de dag dat de advertentie werd geplaatst. Dit geldt als de datum van ontvangst van de factuur niet vaststaat;
  • de dag waarop de afgesproken termijn van goedkeuring of aanvaarding is verstreken. Dit geldt als de ontvanger van een prestatie deze moet goedkeuren of aanvaarden.

Tip. Wilt u geen 30 dagen op uw geld wachten, spreek dan een kortere betalingstermijn af. Als uw cliënt dan later betaalt, kunt u ook vanaf die dag de wettelijke rente in rekening brengen.

U hoeft uw zakelijke cliënt geen aanmaning te sturen als hij te laat betaalt. U mag de wettelijke rente direct gaan berekenen.

Consumenten. Is uw cliënt particulier, dan moet u hem eerst een ingebrekestelling of aanmaning sturen, voordat u de wettelijke rente in rekening mag brengen. Dat kan bijv. met deze tekst:

Helaas hebben wij uw betaling niet ontvangen. Wij sommeren u thans deze vordering onmiddellijk te voldoen. Wij wijzen u er op dat wij vanaf dit moment de wettelijke rente zullen berekenen.

Hoe hoog is de wettelijke rente?

Consumenten. De hoogte van de wettelijke rente voor consumententransacties wordt regelmatig vastgesteld en gepubliceerd in het Staatsblad. De hoogte van deze rente fluctueert en is op 1 juli 2009 vastgesteld op 4%. Per 1 januari 2010 wordt deze verlaagd naar 3%.

Handel. De wettelijke rente voor handelstransacties wordt vastgesteld door een vast percentage van 7% te verhogen met het variabele tarief van de Europese Centrale Bank. Per 1 juli 2009 is dit percentage vastgesteld op 8%.

Zelf berekenen. Op internet zijn verschillende rekenmodellen te vinden waarmee u zelf de wettelijke rente kunt berekenen. Bijvoorbeeld http://www.wettelijkerente.net U kunt daar de hoofdsom invullen én het moment vanaf wanneer u de rente wilt berekenen. Het programma berekent dan de verschuldigde wettelijke rente.

Andere percentages mogelijk?

In een contract of in de algemene voorwaarden kan een hoger of een lager bedrag worden afgesproken. Dit is dan geen wettelijke rente maar contractuele rente.

Tip. Wanneer u een aanmaning ontvangt waarin wordt opgenomen dat u bijvoorbeeld 12% rente verschuldigd bent, ga dan eerst na of dit in het contract of de algemene voorwaarden is opgenomen. Is dit nergens overeengekomen, dan bent u ‘slechts’ het vastgestelde wettelijke percentage verschuldigd.

De wettelijke rente staat vast, maar u kunt in een contract of de algemene voorwaarden van het percentage afwijken. Moet u zélf een hoog percentage betalen? Kijk dan eerst of dit in de voorwaarden staat.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01