Zoeken… op uw mobieltje
Alle recente gsm’s en smartphones hebben ook internettoegang en een compacte browser. Welke zoekmachines kunt u gebruiken om ‘onderweg’ snel en efficiënt te zoeken?
Google Mobile
Zoekgigant Google heeft uiteraard ook een mobiele versie van zijn zoekmachine: Google Mobile (http://www.google.be/m of http://www.google.nl/m). Google Mobile is erg compact zodat de pagina snel op het schermpje staat. Het volstaat om een zoekterm in te geven en het vergrootglas te selecteren. Tip. De Engelstalige Google Mobile (http://www.google.com/m) suggereert zoektermen zodra u één letter intikt. In de resultatenlijst kunt u meteen een site aanklikken of klikken op Opties; Voor mobiel om een door Google gegenereerde mobiele, snellere versie van de site in kwestie te zien. Google haalt er dan bijvoorbeeld kleuren, banners en afbeeldingen uit.
Bovenaan kunt u, net zoals op de gewone website, ook zoeken naar afbeeldingen en nieuws. Heeft uw gsm of smartphone een gps-chip en is die compatibel met Google, dan ziet u Mijn locatie inschakelen op de homepage. Selecteert u dit, dan weet Google waar u zich bevindt en kunt u lokale zoekopdrachten uitvoeren als u bovenaan op het tabblad Lokaal klikt. Geeft u bv. ‘brood’ in, dan vindt u de dichtstbijzijnde bakkers en kunt u zelfs een routebeschrijving opvragen (via Google Maps).
Alternatieven
Ook Bing heeft een Bing Mobile-dienst (http://m.bing.com), maar wel alleen in het Engels. Ook hier worden er meteen zoekwoorden gesuggereerd als u één of meer letters intikt. U kunt uw positie alleen zelf ingeven via Set my location (gps-chips ondersteunt Bing nog niet). Dit heeft echter nog geen zin, want het dichtstbijzijnde ‘restaurant’ voor ‘Brussel’ was in Noord-Frankrijk en in Nederland vond Bing zelfs helemaal niets. Met Bing Mobile kunt u ook video’s (van msn.com), afbeeldingen en nieuws doorzoeken.
Nog een alternatief is Yahoo Mobile (http://nl.m.yahoo.com), dat echter heel spartaans oogt. Wel is het mogelijk om uw huidige locatie in te geven of via gps te laten bepalen, maar de zoekresultaten worden hier niet door beïnvloed. De Engelse versie (http://uk.m.yahoo.com) is iets uitgebreider, met nieuws op de startpagina.
Erg interessant is ook het onafhankelijke Taptu (http://taptu.com). Geeft u een zoekterm in, dan krijgt u een compacte pagina te zien met afbeeldingen, een link naar Wikipedia en een definitie van het begrip en daarna een aantal ‘Touch-friendly-sites’ - websites die speciaal gemaakt zijn voor mobieltjes. Daaronder staan er links naar YouTube-video’s en tot slot ook naar websites, blogs en nieuws. Selecteert u een website, dan wordt er eerst een samenvatting weergegeven. De zoekresultaten waren in onze tests relevant. Het enige minpunt zijn de Google-advertenties.
iPhone-apps
Heeft u een iPhone, dan kunt u al deze zoeksites uiteraard ook gebruiken. Om nog sneller te zoeken, downloadt u echter beter een app. Zo is er de Google Mobile-app (http://www.google.com/mobile/google-mobile-app/ - ook voor andere smartphones), waarmee u ook met uw stem kunt zoeken (alleen in het Engels). Dit werkt verbazend goed. Tip. U moet dit wel activeren onder Settings; Voice Search. Een alternatief is de gratis iPhone-app iSearch (http://osnine.com/products/isearch/). Die gebruikt Yahoo of Bing en suggereert ook (Engelse) zoektermen. Webpagina’s worden in iSearch zelf geopend of in Safari.