CONTROLE - 31.01.2011

Wikileaks en De Jagers ‘interesse’ in zwart geld, wat nu?

U heeft ze vast in de krant gelezen, de onthullingen die Wikileaks wereldkundig maakt. Maar dat nu ook zwartspaarders zich zorgen moeten gaan maken over Wikileaks is nieuw. En toch is het waar. Hoe zit dat nu?

Bankdirecteur krijgt last van geweten

Bankgeheim? Een ontslagen Zwitserse ex-bankdirecteur genaamd Rudolf Elmer (laatstelijk werkzaam voor de Zwitserse zakenbank Julius Bär) heeft twee computerschijven met gegevens over zwartspaarders achterover gedrukt en die overhandigd aan Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. De bankdirecteur had last gekregen van zijn geweten, maar niet nadat hij eerst geprobeerd had de gestolen informatie te verpatsen aan de Zwitserse fiscus. De man is overigens medio januari 2011 door een Zwitserse strafrechter veroordeeld tot een boete van Zwitserse frank 7.500,-. Hier speelt natuurlijk de waarde van het Zwitsers bankgeheim.

Ook in Nederland Wikileaks-aandacht

Fiscus geïnteresseerd. Ook in Nederland lezen we, zoals gezegd, Wikileaks. Het is dus niet vreemd dat de Nederlandse fiscus inmiddels al heeft laten weten met veel belangstelling uit te kijken naar de namen van de in Nederland woonachtige (of ‘ge­­vestigde’: het kan natuurlijk ook om BV’s met zwarte spaarrekeningen gaan) zwartspaarders. Zelfs de minister van Financiën - die in een vorig leven als staatssecretaris van Financiën al verbeten en redelijk succesvol jacht maakte op zwart spaargeld - liet vanuit Brussel al weten veel interesse in de Wikileaks-gegevens te hebben.

Hoezo inkeer?

Maar zoals wel vaker ziet Jan Kees een zilveren randje aan deze voor zwartspaarders donkere wolken. Hij wees er namelijk op dat Bär-zwartspaarders nog tot inkeer kunnen komen. Voordat hij tot publicatie van de informatie overgaat, wil Assange (waarschijnlijk om claims te voorkomen) de informatie grondig laten onderzoeken. Dat kost tijd, en die tijd kan door de zwartspaarders volgens de minister gebruikt worden om tot inkeer te komen. Staat uw naam eenmaal op internet en kan de fiscus u daarna eenvoudig in de kraag grijpen, dan bestaat die inkeermogelijkheid zoals bekend niet meer. Het standpunt van de minister lijkt redelijk welwillend te zijn. Voor hetzelfde geld had geredeneerd kunnen worden dat wie zwart spaarde bij de bank van de heer Elmer, op korte termijn door de mand gaat vallen en dat het daarom niet meer mogelijk is om ‘vrijwillig’ tot inkeer te komen. Maar Jan Kees biedt nog een laatste kans.

Afwegen. Spaart men zwart en wil men dat bij de fiscus melden, dan kan er natuurlijk sprake zijn van de daadwerkelijke wens om tot inkeer te komen. Dat moet men dan vooral niet nalaten. De meeste zwartspaarders maken echter een afweging tussen de kans op ontdekking en de kosten van melden.

Kosten. Want melden betekent belasting betalen, plús de rente daarover en vaak nog een boete (max. 30%). Niet melden, kost bij niet betrapt worden (natuurlijk) niets, maar is bij ontdekking (heel) veel duurder, nl. 300% boete. Maar dat zwartsparen na (voor de spaarders) alle debacles bij Belgische, Luxemburgse, Liechtensteinse en Zwitserse banken geen vrolijke en zorgeloze bezigheid meer is, wisten we natuurlijk al veel langer.

Let op. Wie over de kwestie ‘melden of niet’ met zijn fiscale adviseur wil overleggen, moet goed beseffen dat die de verplichting heeft dit soort vragen te melden bij de overheid. Men zal het dan alleen moeten doen!

Melden bij de fiscus betekent belasting betalen, plús de rente daarover en vaak nog een boete (max. 30%). Niet melden, kost bij niet betrapt worden (natuurlijk) niets, maar is bij ontdekking (heel) veel duurder, nl. 300% boete.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01