BEDRIJFSOPVOLGING - 29.03.2011

Bijtijds voorsorteren met belegd vermogen in uw BV?

U kunt de aandelen in uw BV alleen nog maar zonder fiscale afrekening naar uw erfgenamen doorschuiven als de BV een echte onderneming drijft. Wanneer zit u in de gevarenzone? Hoe komt u hier ‘verhoudingsgewijs’ het beste uit?

‘Één BV is geen BV’. U werkte jarenlang met een aparte holding-BV, een aparte werk-BV, en misschien met nog wel meer BV’s. Dat kostte het nodige (extra), maar uw adviseur vond het een prima investering. Flexibiliteit, daar gaat het om, zo zei hij altijd. En inderdaad, het pakte allemaal prima uit. Op een goeie dag kon u uw onderneming voor veel geld verkopen. U verkocht de aandelen in de werk-BV, en door de deelnemingsvrijstelling kwam de koopsom onbelast binnen in de holding. Misschien zat er in de holding nog wat onroerend goed (bijvoorbeeld een bedrijfspand), dat u prima kon verhuren aan uw opvolger.

Het geld had u niet nodig, dus dit liet u in uw BV zitten. Want het geld eruit halen kost 25% inkomstenbelasting (box 2 winst uit aanmerkelijk belang). U liet het geld dus renderen in de BV. Mooi zakcentje voor de kinderen later.

Maar vanaf 2010 is er een dikke streep door de rekening gezet. Wat nu?

Wetswijziging

Geen beleggingen. Vanaf 2010 kunnen de aandelen in uw BV alleen nog maar zonder afrekening van de aanmerkelijk belangclaim naar de erfgenamen (meestal de achterblijvende echtgenoot en/of de kinderen) worden doorgeschoven als de BV een echte onderneming drijft. Een garage, een horecaonderneming, een fietsenstalling: allemaal prima. Maar enkel beleggingen kwalificeren niet, daarover moet afgerekend worden. Een kleine onderneming met veel vermogen werkt ook niet: vermogen blijft enkel buiten schot voor zover het direct dienstbaar is aan de onderneming.

Probleem. Probleem is dat het beleggingsvermogen vaak vastzit, bijvoorbeeld in onroerend goed, vorderingen op bedrijfsopvolgers of andere illiquide beleggingen. Wilt u die verkopen om de aanslag te betalen, dan is dat lastig, en als het al lukt (zonder verlies), dan kost dat vaak weer belasting.

Wat te doen? De maatregel is in 2010 ingevoerd en raakt dus ook oude gevallen. Wat kunt u in dat geval nog doen? Niet zo heel veel meer. Natuurlijk, u kunt weer een onderneming beginnen, maar dat valt niet mee. Een kleine onderneming en een groot vermogen is de oplossing niet. U zult (bijna) het hele vermogen moeten inzetten en dat willen de meeste mensen (terecht) niet. Een landbouw-onderneming (met veel grond) of een hotel worden echter wel eens voor dit soort gevallen gebruikt. Emigreren en in het buitenland uw tijd uitzitten kan, maar is niet echt leuk. Alles opmaken kan, maar is ook geen optie. Kortom: u zit klem!

Voorsorteren

Liquide. Het beste wat u dan maar kunt doen, is uw verlies nemen in de wetenschap dat uw (klein)-kinderen toch ooit hadden moeten afrekenen. U betaalt ‘slechts’ eerder dan de bedoeling was, maar niet méér. Zorg dus dat uw erven de fiscale claim kunnen voldoen, doordat u tijdig vermogen in de BV liquide maakt. Maak eens geld van een belegging of een pand als zich een geschikte gelegenheid voordoet. Uw erven zullen u dankbaar zijn. Het geld dat u zo vrijspeelt, moet (om de aanslag te kunnen betalen) wel nog als dividend uitgekeerd worden. Maar daarvoor bestaan faciliteiten, als het vermogen tenminste kort na het overlijden van de directeur-grootaandeelhouder wordt uitgekeerd. Geen probleem, als dat vermogen er dan ook maar is! Kortom: vaak is tijdig voorsorteren de aangewezen route.

Zorg dat u tijdig voorsorteert en dat uw erven de fiscale claim kunnen voldoen, doordat u tijdig vermogen in de BV liquide maakt. Maak eens geld van een belegging of een pand als zich een geschikte gelegenheid voordoet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01