INTERNATIONAAL - 01.03.2011

Buitenlandse bronheffing niet (te lang) laten liggen

Met buitenlandse effecten krijgt u ook met een buitenlandse fiscus te maken. U heeft natuurlijk ook nog met de Nederlandse fiscus te maken. Hoe voorkomt u dat de schade van dubbele heffing groter uitvalt dan strikt noodzakelijk is?

Bronheffing. Als u buitenlandse aandelen of buitenlandse obligaties bezit, dan kunt u te maken krijgen met een ‘bronheffing’. In Nederland zelf hebben we natuurlijk de dividendbelasting, maar die heeft buitenlandse zusjes. In Nederland kennen we geen bronheffing op rente, maar in andere landen is dat bepaald geen onbekend verschijnsel. Kortom: in veel gevallen waarin u een uitkering ontvangt, pikt de buitenlandse fiscus een graantje mee. Algemene regels zijn helaas volstrekt niet te geven. Het geldende tarief, uw recht op teruggaaf, de manier van terugvragen: het verschilt allemaal van land tot land en wordt bovendien sterk bepaald door het van toepassing zijnde verdrag. Een starttip is om gewoon eens ‘even te googelen’. Of kijk bijvoorbeeld voor Duitsland op: http://www.bundesfinanzministerium.de/ en vul als zoekterm in “Doppelbesteuerungsabkommen”.

Terugkrijgen

Belastingverdrag. In sommige gevallen mag de uitkerende vennootschap op grond van het belastingverdrag al gebruikmaken van een lager tarief dan het gebruikelijke (nationale) tarief.

In andere gevallen mag dat niet, of mag het wel maar gebeurt het niet. In die situatie dient u zelf bij de buitenlandse belastingdienst het ten onrechte (of teveel) ingehouden bedrag aan bronheffing terug te halen. Vaak zijn er daarvoor standaardformulieren, maar vaak ook niet. In dat geval moet u zelf een briefje schrijven. Bereid u voor op een lange behandelduur.

Tip. Wacht niet te lang met terugvragen, want - anders dan de behandeltermijn - is de termijn waarbinnen u een verzoek kunt indienen meestal beperkt tot 2 of 3 jaar.

Bestuurder. Als u bestuurder bent van een ‘goed doellichaam’ (met een effectenportefeuille) of van een pensioenlichaam (denk vooral ook aan de directeur-grootaandeelhouder met zijn eigen pensioen-BV), dan gelden vaak (gunstigere!) voorwaarden om dividendbelasting terug te krijgen.

Dochter-BV

Buitenlandse dochter-BV. Hetgeen hiervoor geschreven staat over bronbelasting of dividendbelasting, is ook van toepassing indien u als ondernemer werkt met een buitenlandse dochter-BV, en deze dochter dividend uitkeert. Meestal zal de fiscale afhandeling van dit dividend anders zijn omdat het wordt uitgekeerd aan een moeder-BV (deelnemingsvrijstelling) of aan een groot-aandeelhouder (aanmerkelijk belang). Als hier dividendbelasting wordt ingehouden, zijn de mogelijkheden om die terug te krijgen vaak aanwezig.

Nederland. Als u in Nederland woont of gevestigd bent, zullen buitenlandse aandelen gewoon tot uw in Nederland te belasten vermogen behoren. U bent er in de regel dan ook Nederlandse inkomstenbelasting over verschuldigd. In een enkel geval bepaalt het van toepassing zijnde verdrag anders. Let ook op of u de buitenlandse dividendbelasting misschien in Nederland kunt verrekenen of als kosten kunt opvoeren.

Moraal van dit verhaal. Het terugvragen van buitenlandse bronbelasting (tax-reclaim) is een complexe zaak en verschilt vaak van land tot land. U kunt het uitbesteden, maar dat is vaak duur. Doet u het zelf, dan is meestal enig uitzoekwerk nodig. Weet dat de eerste keer het lastigst is, daarna loopt het min of meer vanzelf.

Het terugvragen van buitenlandse bronbelasting (tax-reclaim) is een complexe zaak. De situatie verschilt van land tot land. U kunt het laten doen, maar dat is vaak duur. Doet u het zelf, dan is meestal wat uitzoekwerk onontkoombaar. Bedenk dat de eerste keer het lastigst is, daarna loopt het min of meer vanzelf!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01